Disensiuni în guvernare? Ce s-a întâmplat la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Julieta Saviţchi
14/09/2022
realitatea.md

Şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Suprem de Securitate a fost marcată de un scandal care nu a fost făcut public oficial. Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteaţă, a declarat că în justiţie s-a format o grupare care vrea să controleze întreg sistemul.

Declaraţia a fost făcută în timp ce se discuta asupra problemei tergiversării dosarelor de corupţie mare în instanţele de judecată.

Potrivit lui Dorel Musteață, la moment în justiţie activează două clanuri, clanul Dianei Scobioală (actual judecător CtEDO, fiica familiei Sîrcu - mama ex-judecător la CSJ, tatăl - ex-procuror) și clanul Domnicăi Manole (actuala președintă a Curții Constituționale), condus de avocatul Șișianu Anatol.

Musteață a menționat că aşa numitul clan Scobioală, care ar fi protejat de socialişti, a fost parțial neutralizat, odată cu trecerea PSRM în opoziţie.

Cât priveşte pretinsul clan care ar fi condus de Şişianu, ar fi preluat schemele vechi, se află în plină ascensiune şi ar împiedica la înfăptuirea justiţiei în dosarele de rezonanță.

Musteață s-a plâns și pe conducerea Procuraturii Generale că nu-l informează din timp despre ședințele de judecată și unii penali scapă din arest.

Amintim că preşedinta Maia Sandu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să prezinte până la sfârşitul lunii curente soluţii privind eliminarea fenomenului tergiversării examinării dosarelor de mare corupţie, care conduce la lipsa finalităţii.

„Am cerut CSM-ului să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, indiferent dacă asta înseamnă crearea unui instanțe specializate sau a unor complete specializate. Așteptăm această soluție până la sfârșitul acestei luni”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul briefingului după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Şefa statutului a precizat că la şedimţa Consiliului s-a convenit asupra modificării legislaţiei în sensul renunţării la absolvirea de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripție.

Julieta Saviţchi
14/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii