Doar 14 din 39. Cine sunt judecătorii acceptaţi de Maia Sandu să activeze în sistem până la atingerea plafonului de vârstă

Julieta Saviţchi
17/10/2022
Foto simbol

Preşedinta Maia Sandu a semnat, luni, decretul prin care a prelungit mandatele a 14 judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Aceştia fac parte dintr-o listă din 39 de magistraţi, a căror mandate de 5 ani au expirat, propusă în aprilie de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Magistraţii care au fost lăsaţi să acriveze în sistem sunt Bancov Evgheni, Bolocan Elena, Craveț Hristina, Frunze Maria, Grozav Georgeta, Guțan Vitalie, Moșneguțu Ramona, Nicula Veaceslav, Racoviță Dumitru, Sajin Mariana, Sîrbu Victor, Tricolici Diana, Țurcan Romina și Țurcan Silvia. 

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei prezidenţiale, pentru a stabili gradul în care candidații corespund rigorilor de profesionalism și de integritate, Președinția a solicitat informații de la mai multe instituții publice relevante. „În baza evaluării obținute, Președinta Maia Sandu a respins, anterior, 13 dintre candidații propuși de CSM. Referitor la ceilalți 12, concluzia este că unii dintre ei nu întrunesc criteriile necesare pentru a fi judecători, iar față de alții mai există întrebări ce trebuie clarificate la CSM”, se menţionează în comunicat.

Amintim că, la începutul lunii iunie, preşedinta Maia Sandu a refuzat să prelungească mandatele a 13 judecători până la atingerea plafonului de vârstă pe motiv că „nu răspund dezideratelor de integritate şi reputaţie ireproşabilă, imaginea lor fiind afectată de carenţe etice şi deontologice”. Această explicaţie se găseşte în scrisoarea semnată de Maia Sandu la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Preşedinţia a constatat „în urma examinării declaraţiilor de avere” că judecătorii Victoria Hadîrcă, Silivia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Dragoş Crigan, Olga Ionaşcu, Veaceslav Martînenco, Victoria Sanduţa, Serafim Vasilache şi Angela Vasilenco deţin proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile care „relevă discrepanţe vădite între venitul oficial şi cheltuielile înregistrate pentru obţinerea acestor bunuri, fapt ce indică bănuiala obţinerii unor vemituri dubioase”.

Judecătorilor Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Marcel Gandraburi şi Angela Vasilenco li se incriminează că au adoptat hotărâri dubioase „ce creează suspiciuni de părtinire şi executare a unor ordine din zona politicului, care au dus implicit la favorizarea unor actori politici”.

Şefa statului a ridicat problema integrităţii magistraţilor Victoria Hadârcă, Serafim Vasilache şi Iurie Movilă pentru că au fost vizaţi în dosare penale.

Referindu-se la judecătoarea Olga Ionaşco, şefa statului menţionează că aceasta a fost sancţionată disciplinar de mai multe ori, iar la 22 aprilie 2022 CSM a decis ca aceasta să fie eliberată din funcţie.

Soarta celor 13 judecători urmează să fie decisă de către Consiliul Superior al Magistraturii, care are dreptul să îi propună repetat pe candidaţii respinşi, iar şefa statului nu mai are dreptul să îi respingă.

Amintim că lista a fost de 40 de judecători, dintre care unul a decedat. Unora din listă le-a expirat mandatul cu mai bine de un an în urmă, timp în care au primit salarii de la stat fără să țină măcar o şedinţă de judecată.

Julieta Saviţchi
17/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii