Doc // Averea lui Dorin Chirtoacă în 2015. Edilul și-a cumpărat un apartament cu jumătate de milion de lei

Anastasia Nani
06/09/2016
Dorin Chirtoacă. Foto: Agora.md

Primarul Capitalei Dorin Chirtoacă și-a cumpărat în 2015 un apartament de 72 de metri pătrați pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana, cu o valoare cadastrală de jumătate de milion de lei, potrivit declarației de venit pe anul trecut a edilului. În document, primarul a făcut și o precizare legată de tranzacție. 

„Apartamentul cu trei camere din strada Testemițanu, care figurează în declarațiile din anii trecuți a fost scos în vânzare în anul 2015, dar a fost vândut în ianuarie 2016. Astfel, în perioada 20 noiembrie 2015 - ianuarie 2016, conform datelor de la Cadastru, vor apărea cel mai probabil două apartamente în proprietate. În realitate însă primul apartament a fost vândut pentru a fi cumpărat cel actual din bulevardul Mircea cel Bătrân. Pentru achitarea apartamentului procurat, am efectuat un împrumut. După vânzarea apartamentului din strada Testemițanu a fost închis și creditul bancar de la Moldagroindbank, având în vedere că apartamentul vândut era cu trei camere (90 de metri pătrați), respectiv cu o valoare mai mare, iar cel actual este cu două camere”, a precizat Dorin Chirtoacă în declarația de avere. 

Tot în 2015, primarul a avut un salariu de peste 160.000 de lei. Edilul a mai trecut în declarație o casă pe care a moștenit-o în 2014. Locuința are o suprafață de 230 de metri pătrați și are o valoare cadastrală de circa 780.000 de lei. Tot în 2014, Dorin Chirtoacă a mai moștenit trei garajuri, un beci, o anexă gospodărească, precum și un teren destinat pentru construcții de 0,3069 hectare și care valorează peste 500.000 de lei. Primarul mai deține o cotă de o treime dintr-un teren intravilan de 0,09 hectare, moștenire din 2002.   

Oficial, el deține două mașini de marca Opel Astra şi BMW 318. Demnitarul mai are un credit în lei, contractat în 2013 cu rata dobânzii de 10% şi scadent în 2033.

O bună parte din aceste bunuri nu au fost trecute în declarația pentru 2014. Experții Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept” au subliniat pe site-ul Avere.md că edilul nu a declarat în 2014 mai multe bunuri imobile dobândite prin succesiune testamentară în acelaşi an. „Bunurile au fost trecute în declaraţia din 2015, însă şi aceasta conţine omisiuni. Casa de locuit (1/3 cotă-parte), deţinută din 2002, lipseşte din declaraţie. Demnitarul nu a raportat nici posibilele venituri primite în urma vânzării acesteia”, constată experții.

Totodată, în niciuna dintre declaraţiile sale de interese, Dorin Chirtoacă nu a indicat calitatea sa de prim-vicepreşedinte al PL. „Pe 30 iulie 2015, CNI a confirmat într-un act de constatare încălcarea regimului juridic al declarării intereselor personale pentru anul 2013 de către Dorin Chirtoacă şi a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova în vederea examinării acestei încălcări din prisma art. 352 al Codului Penal. La mai puţin de un an de la constatarea CNI, demnitarul comite aceeaşi încălcare la completarea declaraţiei de interese pentru anul 2015”, subliniază juriștii.

Dorin Chirtoacă nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta constatările experților. 

Anastasia Nani
06/09/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii