DOC: Contractul cu Gazprom, făcut public // Ce presupune formula de calcul a tarifului la gaze și în ce condiții contractul poate fi reziliat

Ion Chișlea
22/02/2022

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile  de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz, dacă va încheia un contract separat cu aceasta.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.  

În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

Anexa arată și cazurile în care contractual poate fi reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la dat de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești. Amintim că auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom.

Contractul mai poate fi reziliat dacă Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Federația Rusă privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare. De asmenea el poate fi rupt dacă partea moldovenească îl va denunța până ce Moldovagazla își va îndeplini obligațiunile față de Gazprom  și Factoring Finance.

Contractul cu Gazpromul poate fi reziliat și din alte motive invocate de părți, inclusiv din cauza lipsei aprobărilor corporative a acordului privind reglementarea datoriei. Altfel spus, dacă consiliile societății Moldovagaz sau a concernului Gazprom nu vor aproba auditul, ce urmează a fi efectuat de către partea moldovenească, contractul de livrare a gazului poate fi reziliat.  

Gazpromul poate rupe contractul dacă partea moldovenească nu va efectua la timp plățile pentru gazul livrat în partea dreaptă a Nistrului. Despre datoria părții stângi nu se vorbește nimic.

Este menționat că plățile pentru gaz vor fi efectuate până în luna mai în dolari americani iar după aceea - în euro.  

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat de mai multe ori că documnetul poate fi făcut public doar dacă reprezentanții Gazprom-ului își dau acordul.  

Ion Chișlea
22/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii