DOC// CSP a publicat decizia motivată privind anularea concursului pentru funcția de procuror general

Tatiana Gherța
13/03/2024

Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a publicat hotărârea motivată privind revocarea concursului pentru funcția de procuror general și a rezultatelor probelor de interviu. După examinarea, în detalii, a fișelor de evaluare s-a stabilit că doar în privința candidatului Ion Munteanu se atestă o discrepanță vădit disproporționată, aceasta fiind depistată în fișa evaluatorului Olesea Vîrlan. Cea din urmă nu a putut argumenta punctajul, dar a recunoscut că ar fi putut admite unele erori. 

Conform hotărârii motivate, fosta membră CSP, Olesea Vîrlan, nu a putut argumenta justificativ punctajul de 3,5 puncte acordat candidatului Ion Munteau, „nici din perspectiva prestației candidatului în cadrul interviului, nici din cea a materialelor incluse în dosarul de aplicare la concurs”.

„Fiind analizată fișa evaluatorului Olesea Vîrlan în privința candidatului Munteanu Ion, s-a stabilit că discrepanța majoră dintre punctajele acordate la criteriile de evaluare din fișă, în special la punctele 2 ( acordată nota 1), 4 (acordată nota 2) și 6 (acordată nota 1), 7 nu a avut o acoperire din perspectiva argumentării și au fost vădit neclare și fără nicio justificare, apreciere nerezonabilă oferită de Olesea Vîrlan, raportată de ceilalți evaluatori la prestația dlui Ion Munteanu în cadrul interviului, dar și din analiza materialelor prezentate de candidat, circumstanță contrară expres prevederilor art.17 alin. (10) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură”, se precizează în hotărârea CSP.

Suplimentar, conform sursei citate, membrii Consiliului au comparat fișele de evaluare cu notele acordate pe fiecare criteriu și argumentele scrise la fiecare candidat, fapt ce a confirmat repetat evaluarea per criteriu lipsită de obiectivitate și fără fundament faptic și juridic al candidatului Munteanu Ion.

„Astfel, se constată că, în lipsa unor argumentări justificative a punctajului acordat de către evaluatorul Olesea Vîrlan candidatului Munteanu Ion (3,5 puncte cu o diferență de 6 puncte față de punctajul acordat de același evaluator unui alt candidat), rezultatele probei de interviu au fost influențate inevitabil, în măsura în care ordinea calificării candidaților reliefată în baza mediei punctajului acordat de către ceilalți evaluatori, opt la număr, a fost inversată”, se arată în hotărârea motivată. 

Prin examinarea făcută, membrii CSP au stabilit că evaluatorul în mod inexplicabil a influențat unilateral rezultatele probei de interviu, fapt ce a înlăturat expectanța rezonabilă publică a veritabilității concursului conform principiului egalității și meritocrației. În procesul de analiză al fișelor, membrul evaluator Olesea Vîrlan a recunoscut că a admis discrepanțe majore la evaluarea unuia dintre candidați, fără a oferi motive plauzibile a acțiunilor sale, consimțind ulterior de a lua o decizie comună, care să remedieze situația creată și să înlăture inechitatea de tratament.

Anume din motivele expuse, CSP a hotărât anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general

 

 

Tatiana Gherța
13/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii