ULTIMA ORĂ// CSP a anulat concursul privind desemnarea procurorului general. Unul dintre candidați ar fi fost depunctat

Tatiana Gherța
28/02/2024

După aproape trei ore de deliberări, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au dispus anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general anunțate după proba interviului organizat de CSP în data de 22 februarie

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a argumentat decizia prin faptul că, urmare a analizei fișelor de evaluare pentru fiecare candidat, „s-a depistat o discrepanță enormă, de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, iar din acest motiv a și fost luată decizia ca rezultatele concursului să fie anulate. 

„Punând în balanță interesul public, CSP a înclinat balanța în interesul public. Așadar, este o etapă deloc ușoară. Vom acționa responsabil. De asta ne-am asumat responsabilitatea de a pune la punct concursul și de a regândi mecanismele. Conștientizăm importanta acestui exercițiu, chiar și cu riscul dat, ne asumăm să anulăm, să rescriem regulile și să asigurăm cu proces corect, meritocratic”, a specificat Obadă.

Deși Dumitru Obadă nu a specificat cine este candidatul care ar fi fost depunctat, din documentul publicat pe site-ul CSP se observă că cel mai mic punctaj, de 3,5, a fost oferit de membra CSP, Olesea Vârlan, pentru procurorul general interimar, Ion Munteanu. Raportat la punctele oferite de către ceilalți membri, aceasta ar fi cea mai evidentă discrepanță. 

Așadar, odată cu revocarea hotărârii luate de CSP în cadrul ședinței din 22 februarie, urmează inițierea unui nou concurs. Totodată, membrii CSP au respins ca neîntemeiată cererea candidatatului Igor Demciucin pentru ca informațiile despre acesta să fie transmise Comisiei de evaluare a procurorilor. 

Precizăm că, în prima parte a zilei, la solicitarea a trei candiați înscriși în concurs, CSP a publicat punctajului total per fișă a candidatului (ceea ce reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate per fiecare criteriu, de către fiecare membru al Consiliului care a evaluat candidatul).

Tatiana Gherța
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii