DOC // Curtea Constituțională, de aproape doi ani fără un judecător. Membrii Comisiei de selecție a candidatului: "Nu există motive logice și legale pentru această situație"

Anticoruptie.md
08/06/2016
Veaceslav Zaporojan fusese singurul candidat admis la intervul public. Foto: gov.md

Membrii Comisiei speciale instituită încă de Guvernul Streleț ca să aleagă un candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională au expediat o scrisoare repetată premierului Pavel Filip şi Cabinetului de Miniştri în care solicită să adopte cât de curând o decizie privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan, pe care l-au selectat în urma unui concurs la postul vacant, dar care așa și nu a fost numit magistrat la Înalta Curte. 

Cei șapte membri, foști judecători la Curtea Constituțională, juriști și experți, solicită Guvernului fie numirea lui Zaporojan în funcţie, fie respingerea candidaturii cu o motivare adecvată şi organizarea unui nou concurs. Aceştia amintesc despre o hotărâre recentă a Înaltei Curţi din mai 2016, prin care s-a stabilit că "tergiversarea numirii în funcţie a unui judecător nou după expirarea mandatului unui judecător al Curţii Constituţionale periclitează activitatea acestei autorităţi care garantează supremaţia Constituţiei, realizarea principiului separaţiei puterilor în stat şi responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat". 

"Considerăm că tergiversarea numirii judecătorului Curţii Constituţionale de către Guvern, care deja durează de mai bine de un an şi șapte luni, duce la încălcarea principiul supremaţiei Constituţiei, obligaţia respectării legilor de către toţi cetăţenii şi toate autorităţile publice, precum şi periclitează activitatea Curţii Constituţionale", se mai arată în scrisoarea semnată de membrii Comisiei. 

Nu este pentru prima dată când membrii Comisiei se adresează cu demersuri autorităţilor, solicitând luarea unei decizii faţă de candidatura lui Veaceslav Zaporojan. "Selectarea a avut loc potrivit unor reguli și criterii transparente și publice. (...) Anterior candidații erau numiți în ședința Guvernului fără stabilirea unor criterii de selecție și fără o procedură de selecție transparentă", se spunea într-o scrisoare expediată în luna februarie a acestui an.  

Comisia a fost instituită la 19 octombrie 2015 de Guvernul Streleț. În cursa pentru funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris șapte persoane: Teo Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției, Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Eugen Rusu, fost adjunct al procurorului general, juristul Mihai Corj, Valentin Țîmbaliuc, consilier al președintelui țării, și Veaceslav Zaporojan, judecător-asistent la Curtea Constituţională.     

Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. În acea perioadă, dar și câteva luni mai târziu, organizațiile neguvernamentale au solicitat Guvernului inițierea de urgență a unui concurs transparent pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională. Acestea cereau, între altele, audierea publică a candidaților, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un anumit candidat, precum și publicarea hotărârii. Printr-un alt demers, și Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a amintit Guvernului despre funcția vacantă.

Anticoruptie.md
08/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii