DOC // Experții Promo-Lex, despre excluderea opțiunii de căutare a dosarelor de judecată în baza numelui părților: „Este o interpretare extensivă a legii, nejustificată și fără temei”

Anticoruptie.md
08/02/2017
Captură: instante.justice.md

Asociația Promo-Lex consideră că Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătoreşti interpretează extensiv prevederile Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Experţii şi-au făcut publică poziţia după ce opțiunea de căutare a dosarelor în baza numelor părților implicate a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată, iar paginile web ale instanțelor au intrat în mentenanță. Potrivit juriştilor, nu există temeiuri legale pentru a nu publica informații ce conțin numele și prenumele persoanelor implicate în procesul de efectuare a actului justiției.

Într-o opinie juridică, reprezentanții asociației obștești precizează că principiul publicității procedurilor este reglementat de o serie de legi și coduri, inclusiv de Constituția Republicii Moldova. „La momentul actual, legislația națională oferă suficiente garanții pentru protecția vieții private a persoanelor implicate în actul de justiție, în limite legale, în conformitate cu prevederile art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. (...) Asociația consideră că în speță, orice referire la prevederile Legii nr. 133 privind protecția datelor cu caracter personal este irelevantă și nu are substrat juridic”, susțin reprezentanții Promo-Lex. 

Aceștia adaugă că prin publicarea informației pe portalul instanțelor de judecată se realizează sarcini de interes public, iar argumentul Agenției de Administrare a Instanțelor de judecată potrivit căruia publicarea numelor ar putea reprezenta o ingerință în dreptul justițiabililor la viaţă privată nu este justificat. 

„Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată urmează să țină cont că în cazul în care această practică nu va fi sistată, Portalul Instanțelor de Judecată nu va mai fi utilizat de justițiabili și alți subiecți (chiar dacă anterior era cea mai accesată pagină web națională din domeniul justiției), în consecință, acesta va deveni un instrument desuet. Inevitabil, vor fi afectate principiile stabilite în cadrul Strategiei de Reformare a Sectorului Justiție, respectiv încrederea cetățenilor în procesul de Justiție”, se concluzionează în opinia juridică. 

Opțiunea de căutrare a dosarelor în baza numelor părților implicate a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată începând cu săptămâna trecută. Inițial, responsabilii de lucrările de modificare a portalului au anunțat că această problemă ar putea fi remediată. 

Anticoruptie.md
08/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii