DOC // O notă a SIS denunță caracterul disproporționat al situației materiale a judecătorilor Dorel Musteață și Nina Cernat

Ilie Gulca
24/11/2021
Nina Cernat și Dorel Musteață

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a publicat marți o notă a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care semnalează caracterul disproporționat al situației materiale a judecătorilor Dorel Musteață și Nina Cernat și relațiilor acestora cu Dorin Damir și, respectiv, Veaceslav Platon.

„Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba. Vedeți cine cu cine sunt cumetri și cine l-a deservit pe Platon în cadrul operațiunii Laundromat”, scrie fostul parlamentar pe pagina sa de Facebook.

Magistrații vizați, se menționează în nota SIS, în perioada 2014–2018, ar fi dobândit pe numele lor proprii și alle persoanelor terțe, în special ale rudelor, bunuri mobile și imobile, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele și veniturile declarate.

De exemplu, în cazul unui apartament pe care l-a achiziționat familia Musteață în 2014, ultima tranșă de 13.590 de euro, potrivit SIS, ar fi fost plătită de o persoană neidentificată. „Au fost recepționate date, neverificate, că această tranșă ar fi fost achitată de Dorin Damir ca plată de fidelizare/ loialitate”, se menționează în nota SIS.

De cealaltă parte, Dorel Musteață a declarat pentru Portalul Anticoruptie că nu i-a înmânat nimeni oficial nota SIS. Investigațiile în cazul său, susține el, ar fi fost demarate la solicitarea unui consilier al fostului președinte Igor Dodon.

Dorel Musteață a infirmat categoric faptul că a luat bani de la Dorin Damir, invocând că însăși nota SIS indică faptul că episodul cu pricina nu a fost verificat.

Totodată, el a mai spus că actuala sa soție este avocată și câștigă destul de bine pentru a-și putea lua locuințe. O mașină este trecută pe numele cumnatului soției sale.

El are o fiică de 21 de ani din prima căsătorie, care este majoră și care studiază și lucrează în străinătate. El mai susține că pe numele fiicei sale este înregistrat un apartament unde este amplasat biroul notarial al primei sale soții.  

Dorel Musteață a fost promovat recent la Curtea Supremă de Justiție. Opoziția a acuzat PAS că i-a întors datoria lui Musteață pentru serviciile oferite de acesta în lupta împotriva procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo.

El este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 2017, iar din iunie 2021 deține interimatul. Activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Anenii Noi, dar în 2017 a fost numit, prin transfer, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.  

La rândul său, Nina Cernat este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău și membră a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceeași notă a SIS comunică faptul că aceasta a protejat firmele utilizate de Veaceslav Platon în tranzacțiile de spălare a peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federația Rusă (cazul Laundromat) prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

Mai mult, continuă SIS, judecătoarea a participat la așa-numitul atac raider asupra proprietății SA SLI, victimă a unei scheme prin care au fost create datorii fictive de 4,3 milioane de dolari SUA cu implicarea mai multor firme off-shore controlate de Veaceslav Platon.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta în 2012 că judecătoarea Nina Cernat locuia într-un imobil din complexul de lux „Oraşul poveştilor” din Capitală. Proprietară era soacra sa, căreia instanţa în care actviva magistrata i-a dat câştig de cauză, obligând firma ce a ridicat casa să-i plătească 25 de milioane de lei pentru că nu a efectuat la timp lucrările de construcţie.

Dorel Musteață susține că controlul în cazul său și al Ninei Cernat a fost inițiat în 2019 din cauza că ar fi fost incomozi socialiștilor.

Magistrata Nina Cernat a declarat pentru Replica Media că informația a fost adunată de SIS în perioada în care ea și Dorel Musteață erau cei mai vocali în Consiliul Superior al Magistraturii.

Nota a apărut în perioada în care cei doi s-ar fi pronunțat „împotriva faptului ca politicul să acapareze justiția”. Mai exact, a apărut în momentul în care Consiliul Superior al Magistraturii a început să dea acordul la începerea dosarelor penale: „Cineva a obținut această informație, nu știu în ce mod, și a hotărât să ne ponegrească”.

De asemenea, magistrata a respins orice conexiune cu Veaceslav Platon.

După spusele fostului deputat Alexandr Slusari, este importantă lupta împotriva îmbogățirii ilicite, în special în rândurile judecătorilor, dar este la fel de important ca acest proces să nu fie unul selectiv și să nu fie condus de cel care s-a înfruptat pe deplin din treuca oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După publicarea notei SIS, Alexandr Slusari așteaptă reacție din partea guvernării și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător Curtea Supremă de Justiție.

Ilie Gulca
24/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii