Doc // Reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice, citat la Poliţie după ce a trimis câteva solicitări de informaţii

Anticoruptie.md
13/07/2016
Piaţa improvizată la Gara Feroviară. Foto: CIJM

Direcția Combaterea Corupției a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI a citat un reporter al Centrului de Investigaţi Jurnalistice după ce jurnalistul a trimis câteva solicitări de informaţii. Reporterul cerea, între altele, un comentariu privind un eventual caz de corupţie pe care l-ar fi admis unii poliţişti în cazul pieţii improvizate în preajma Gării Feroviare. Oamenii legii nu au răspuns la întrebare, ci au cerut reporterului să se prezinte pentru a fi chestionat „în legatură cu examinarea materialului privind furnizarea informaţiei despre acțiunile pretins ilegale ale angajaților Poliției, manifestate prin acte de corupție în raport cu comercianții din preajma Gării Feroviare”. Mai mult, Poliţia face trimitere la prevederile Codului de Procedură Penală, avertizând reporterul că, în cazul în care nu se va prezenta la MAI la momentul indicat în citaţie, riscă să fie amendat sau să fie adus silit.

Solicitările au fost expediate începând cu luna aprilie, ultima fiind trimisă la 9 iunie pe adresa electronică a Serviciului de presă al MAI. Demersurile au fost depuse după ce jurnalista Mariana Colun a fost sesizată de câţiva cetățeni despre faptul că activitatea comercială din preajma Gării Feroviare ar fi bine pusă la punct, inclusiv prin mituirea polițiștilor. Ulterior, jurnalista a cerut să afle dacă are vreo calitate procesuală. Angajaţii MAI nu au făcut însă această precizare.  

Avocatul Valeriu Pleșca califică acțiunile angajaţilor MAI ca fiind „ciudate”, mai ales că citația vine în urma unei simple solicitări de informații. „Când un jurnalist solicită în scris oferirea unei informații, furnizorul de informații ori pune la dispoziție informația solicitată, ori refuză în scris, motivat. Cel puțin așa rezultă din legea cu privire la accesul la informații. Pare însă cel puţin ciudat să citezi un jurnalist pentru a-l «chestiona» din simplul motiv că acesta ți-a solicitat o informație. Și mai stranie e situația când citezi un jurnalist printr-o citație, făcând referire la articole din Codul de Procedură Penală, aplicabile în procesul penal, îi scrii că-l poți aduce forțat dacă nu se prezintă, atunci când nici măcar nu ai un proces penal. «Chestionarea» nu e reglementată de normele procedurale în baza cărora pretinzi că acționezi. Îmi este dificil să înțeleg ce a dorit de fapt ofițerul de investigații să comunice prin această citație”, a comentat avocatul Valeriu Pleșca.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, este de părere că Poliția a comis un atac la libertatea presei și o ingerință în munca jurnalistului. „Ne surprinde faptul că în ultimul timp s-au întețit acțiunile de presiune ale organelor de drept asupra jurnaliștilor, mass-media care investighează, critică, abordează probleme actuale și subiecte de interes public. Această citație este una abuzivă, prin care se încearcă să se facă presiuni asupra jurnalistului care a demarat, la sesizarea unor cetățeni, o anchetă de presă, urmând să documenteze niște presupuse abuzuri, fapte de corupție ale polițiștilor. Jurnalistul este liber să documenteze orice subiect de interes public, utilizând instrumentele pe care le are la îndemână, inclusiv solicitările de informație. Orice acțiune din partea Poliției de a obține informații din procesul de investigație, documentare a jurnalistului constituie un atac la libertatea presei și o ingerință în munca jurnalistului”, a declarat Cornelia Cozonac.

La începutul lunii iunie, Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată o investigație care arată cum a fost înstrăinat iazul de la Taraclia, aflat în proprietatea statului și care proteja orașul de inundații. Oamenii legii au vrut să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video.

Organizațiile de media au condamnat acțiunile abuzive față de jurnaliștii de investigație, solicitând demisia persoanelor care s-au dedat la acțiuni de persecutare și constrângere autoritară din partea instituțiilor statului. La fel, Centrul de Investigații Jurnalistice a cerut Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să vină cu o reacție. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor incidentului. Totodată, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trimis o rezoluție în adresa Procuraturii Generale prin care cerea procurorilor să vadă cum a fost înstrăinat iazul din proprietatea publică. Într-un final, ancheta a fost oprită. 

Anticoruptie.md
13/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii