DOC//Un candidat la șefia PCCOCS, două plângeri cu un singur adresat

Viorica Mija
26/01/2023
Colaj CIJM

Unul dintre cei trei candidați la șefia Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a cerut marți excluderea din Comisia de selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS Iulian Groza, director executiv al IPRE, vine cu noi acuzații. Eugeniu Rurac, șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală de la Centrul Național Anticorupție, a depus o plângere pe numele procurorului general interimar, invocând faptul că angajați ai organizației neguvernamentale i-ar fi accesat ilegal datele cu caracter personal. La rândul său, Iulian Groza a reclamat, în dimineața zilei de joi, presiuni exercitate asupra sa, în calitate de membru al comisiei.

Rurac spune că angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) ar fi accesat datele în perioada în care exercita funcția de angajat al Serviciului de Informații și Securitate.

”ASP m-a informat că la data de 25.06.2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene mi-a accesat datele mele cu caracter personal și anume informațiile cu privire la imobilul (apartamentul) în care am domiciliu. Atrag atenția, că la momentul accesării de către funcționarul IPRE a datelor mele personale, eu eram angajat al Serviciului de Informații și Securitate, iar datele mele erau protejate prin Legea nr. 170 din 19.07.2007 privind statutul de ofițerului de informații și securitate”, declară Rurac.

În plângere, Eugeniu Rurac solicită identificarea și tragerea la răspundere penală a angajatului care ar fi accesat datele.

„Aceste și alte informații distribuite anterior, inclusiv pe canale de telegram anonime, în privința lui Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), precum și la adresa IPRE, deconspiră o parte din intențiile de intimidare în privința lui Iulian Groza în calitate de membru al comisiei speciale de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. Aceste acțiuni au stat la baza sesizării depuse de către Iulian Groza în atenția membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. În acest sens, condamnăm orice intimidări în adresa IPRE și a directorului executiv, Iulian Groza, precum ingerințele grave care viciază concursul de selecție a procurorului-șef PCCOCS”, au replicat reprezentanții IPRE.

Eugeniu Rurac este și unul dintre cei trei candidați la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Marți, 24 ianuarie, acesta a solicitat anularea Hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor privind constituirea comisiei de selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și excluderea din Comisie a lui Iulian Groza, director executiv al IPRE.

Joi, Iulian Groza a anunțat despre faptul că asupra sa, în calitate de membru al Comisiei, sunt exercitate presiuni de persoane interpuse. Acesta a solicitat anularea concursului într-o scrisoare oficială adresată Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Viorica Mija
26/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii