Domnica Manole, din nou la cârma Curții Constituționale

Mihaela Cibotaru
10/11/2023

Judecătoarea Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a fost aleasă, pe 10 noiembrie, în calitate de președintă a instanței, după ce, cu o zi înainte, Nicolae Roșca a demisionat din această funcție.

Potrivit unui comunicat, Domnica Manole a fost aleasă cu majoritate de voturi și hotărârea CC intră în vigoare la data adoptării.

Anterior judecătoarea a mai deținut funcția de președintă a CC, până în aprilie 2023, când a expirat mandatul său și în funcția a fost ales Nicolae Roșca.

Domnica Manole a obținut prejudicii morale de 800 de mii de lei, după ce instanța a constatat că ea a fost hărțuită și urmărită ilegal de procurori în așa-numitul dosar al referendumului, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. Judecătoarea a fost cercetată penal după ce a admis o cerere a Platformei DA și a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni. Manole a fost achitată în acest dosar după retragerea PDM de la guvernare şi fuga lui Plahotniuc din ţară și după ce procurorul pe caz, Eugen Rurac, a renunțat la învinuire, în urma audierii martorilor apărării, printre care și viceprim-ministrul Andrei Năstase, despre care acuzarea susținea că ar fi participat la scrierea motivată a deciziei pronunțate de Domnica Manole în 2016.

Mihaela Cibotaru
10/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii