Dosarul „Guguţă” şi interesele unei companii controlate de Vlad Plahotniuc // CSJ a casat decizia Curţii de Apel. Ce urmează

Anticoruptie.md
14/06/2017
Fosta cafenea „Guguţă”. Foto: livejournal.com

Colegiul Civil, Comercial şi Contencios al Curţii Supreme de Justiţie a casat miercuri, 14 iunie, decizia instanţei de apel în dosarul Finpar Invest împotriva Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi a Consiliului municipal Chişinău, prin care firma afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc, cere dreptul să ridice un hotel pe locul unde se află cafeneaua „Guguţă”. Magistraţii au admis astfel recursul Finpar Invest SRL. Ei au dispus restituirea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel. 

În aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­şi­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanţa a menţi­nut interdicţia de privatizare a terenului afe­rent.

Până în prezent, judecătorii CSJ au amânat de cinci ori luarea unei decizii în acest dosar.  

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii interziceau însă privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea con­trac­te­lor de vânzare-cumpărare.

Anterior, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii scriau că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat şi SRL-ul ce deţine hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine, Finpar Invest deţine şi terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chişinăului. Totodată, compania este şi proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc. 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a mai arătat într-un documentar că Finpar Invest SRL şi-a manifestat interesul faţă de câteva terenuri din parcurile Capitalei. 

Anticoruptie.md
14/06/2017

Comentarii