După gaze, preţurile lovesc şi în energia electrică: Premier Energy solicită majorarea de aproape două ori a tarifului la energia electrică

Julieta Saviţchi
10/01/2022
Poză simbol

Compania Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE), majorarea în regim de urgenţă tarifului aproape de două ori.

Dacă solicitarea va fi aprobată, tarifele pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune înaltă ar urma să crească până la 2,26 de bani, pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune medie – până la 2,41 de bani, iar pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă tensiune - până la  2,78 lei/kWh.

Premier Energy şi-a justificat solicitarea prin majorarea prețului de cumpărare a energiei electrice pentru furnizorul central Energocom, cu 96 la sută, evoluția prețurilor de tranzacționare a energiei electrice  pe piața din Ucraina, majorarea tarifelor pentru serviciile de distribuire. Un alt motiv ăl constituie majorarea preţurilor la gazele naturale.

Compania de distribuire a energiei electrice a mai invocat că se confruntă cu un deficit lunar de 100 de milioane de lei şi în scurt timp ar putea să ajungă în imposibilitatea de a se achita cu furnizorii. Din aceste considerente, solicitantul a cerut ANRE ca tarifele la energia electrică să fie majorate începând cu 1 februarie.

ANRE are la dispoziție 180 de zile pentru a lua o decizie.

Julieta Saviţchi
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii