E oficial: Iohannis a promulgat legea prin care România oferă Republicii Moldova 100 de milioane de euro nerambursabili

Mădălin Necșuțu
06/05/2022

Liderul de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, a promulgat joi legea prin care România va oferi asistență financiară nerambursabilă în valoarea de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Documentul a fost semnat la semnat la Chișinău, pe data de 11 februarie 2022 de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, la Chișinău, în cadrul ședinței comune acelor două guverne.

Promulgarea acestui ajutor financiar pentru Republica Moldova de la București a avut loc simultan în ziua în care Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Tot ieri, Comisia Europeană a decis să mobilizeze o sumă suplimentară de 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienței, redresării și reformelor pe termen lung ale acestei țări,

Documentul promulgat ieri de Iohannis va fi instrument principal prin intermediul căruia România va acorda, pe perioada următorilor șapte ani, sprijin Republicii Moldova în eforturile care vizează dezvoltarea durabilă și avansarea pe calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană.

Banii din România vor merge prioritar spre sectorul energetic, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, turism, competitivitate și industrie.

Anterior, România a mai oferit Republicii Moldova un ajutor financiar similar de 100 de milioane de euro, bani care au fost investiți în reabilitatea a peste 1.000 de grădinițe și școli din Republica Moldova, finanțarea construcției gazoductului Iași-Chișinău și alte proiecte de infrastructură.

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii