Editorial Maia Sandu: „Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE”

Mădălin Necșuțu
21/06/2022

Președintele Maia Sandu a scris un editorial publicat în mai multe publicații europene în care argumentează de ce Republica Moldova trebuie să primească o decizie favorabilă pentru a primi statutul de țară candidată la UE.

„Depunerea dosarului de aderare a Republicii Moldova la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului nostru. Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în Europa. Ne cunoașteți – suntem bancherul dumneavoastră, asistenta medicală, colegul de universitate al copilului dvs. Moldovenii trăiesc cot la cot cu alți cetățeni europeni, contribuind la sistemele de asistență socială, plătind taxe și aducându-și aportul la îmbogățirea moștenirii culturale a Uniunii. O Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii”, scrie Maia Sandu.

Ea a mai precizat că Republica Moldova a dus și continuă să ducă lupte grele cu sistemul cleptocratic și corupția din justiția din Republica Moldova.

„În 2019, moldovenii au alungat bandiții de la guvernare, iar la alegerile prezidențiale din 2020 și cele parlamentare din 2021 au oferit o majoritate covârșitoare de voturi unei clase politice noi, curate și pro-europene. Această nouă clasă politică promovează integritatea, transparența și finanțarea onestă a activității politice. De anul trecut, Republica Moldova, care este condusă de un președinte, un parlament și un guvern pro-european și pro-reformator, s-a angajat într-o agendă ambițioasă de reforme”, scrie Maia Sandu.

Editorialul Maiei Sandu a fost publicat simultan în cotidienele internaționale „El Pais”, „Le Figaro”, „Die Welt”, „Le Soir”, „Gazeta Wyborcza”, „Publico”, „La Repubblica” și „G4Media”.

În final, șefa satutului a precizat că Republica Moldova nu „cere concesii sau scurtături”, ci doar posibilitatea de a dovedi că actuala clasă conducătoare de la Chișinău poate realiza reformele promise.

Mădălin Necșuțu
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii