Eliberarea din poliție, „afacere” bănoasă. Aproape un milion de lei au ajuns în buzunarul unui fost angajat

Viorica Mija
24/07/2022
Sursa: CIJM

Auditul rapoartelor financiare ale Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2021 au scos la iveală date curioase. Curtea de Conturi a Republicii Moldova a relevat că anul trecut cheltuielile de personal au crescut cu aproape 300 de milioane de lei față de 2020.

Cheltuielile de personal au constituit 2328,9 milioane de lei, iar creșterea lor cu aproape 282 de milioane de lei a fost influențată de majorarea valorii de referință a claselor de salarizare. Unele instituții din subordinea MAI au admis depășirea angajamentelor asumate în raport cu alocațiile precizate cu suma de aproape 30 de milioane de lei la grupa de conturi „Cheltuieli de personal” și, respectiv, cu 4 milioane lei la grupa de conturi „Prestații sociale”. Cauza acestor majorări a fost achitarea concediului nefolosit fără acoperire financiară în perioada de gestiune.

Auditul a identificat circa 5400 de angajați ai MAI cu restanțe la concediul anual, care în anii 1992-2021 au acumulat neregulamentar aproape 400 de mii de zile de concediu nefolosite, ceea ce impune obligații legale de peste 135 milioane de lei. 

Mai mult,  un angajat a beneficiat de drepturi salariale la eliberare în sumă de 945,7 mii lei, inclusiv 529,2 mii lei indemnizația pentru zile de concediu nefolosit și 416,5 mii lei indemnizația unică la eliberare.

Auditul a atestat un grad înalt de fluctuație a personalului din cadrul MAI, pe parcursul anului au fost angajate 1835 persoane, în același timp fiind eliberate 2030.

Din cauza declanșării de către angajații MAI a unor litigii, plățile aferente documentelor executorii a condiționat pierderi la bugetul de stat de 3,4 milioane de lei.

Viorica Mija
24/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii