„Este inevitabilă”. Asociația Promo-LEX spune că reforma administrativ-teritorială trebuie efectuată până în 2027

Ilie Gulca
05/03/2024

Reforma administrativ teritorială este inevitabilă potrivit Asociației Promo-LEX, care a constatat în urma alegerilor locale din 2023 o serie de probleme determinate de scăderea constantă și continuă a numărului populației Republicii Moldova.

Promo-LEX a constatat cel puțin 412 cazuri de modificare a componenței nominale a 294 de consilii electorale de nivelul întâi (33%). La fel, observatorii Promo-LEX au raportat 73 de cazuri de nerespectare de către membrul organului electoral a incompatibilităților și a restricțiilor în activitatea sa: este soțul/soția sau ruda de gradul întâi a candidatului; a absentat nemotivat de la două ședințe consecutive ale organului electoral etc.

În ce privește calitatea activității consiliilor electorale de nivelul întâi, Promo-LEX a observat că gradul de nemulțumire a candidaților și a altor părți interesate față de aceasta a crescut  comparativ cu scrutinele locale anterioare, ceea ce pare să indice asupra pregătirii insuficiente a resurselor umane disponibile.

Un alt aspect problematic atestat de membrii asociației ține de insuficiența resurselor umane în completarea listelor de candidați.

În premieră, la recentul scrutin local a fost atestată imposibilitatea constituirii legale a consiliilor locale în patru localități din cauză că numărul mandatelor validate a fost mai mic decât cerința legală.

„A fost o situație fără precedent în care consiliile locale nu au putut fi convocate din cauza numărului insuficient de consilieri aleși. Deși era clar că alegerile nu vor avea consecințe, ele s-au desfășurat întrucât cadrul legal nu prevedea alte scenarii pentru astfel de situații”, arată asociația.

„Astfel, în cele patru localități – satul Cairaclia și comuna Cealâc din raionul Taraclia și în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia – vor avea loc, pe 19 mai 2024, alegeri locale noi pentru consiliile locale, iar în Chioselia Rusă și Cotovscoe urmează a fi aleși și primarii.”

În aceste condiții, Promo-LEX sugerează că problema insuficienței resurselor umane ar putea fi mai ușor soluționată în condițiile reorganizării administrativ teritoriale, care va permite consolidarea capacităților comunităților locale.

„În contextul scăderii continue a numărului populației, problemă ce afectează în special localitățile mici, și al unor factor obiectivi, cum ar fi exodul continuu al forței de muncă active și migrația internă spre zonele urbane, Promo-LEX consideră că, până la viitoarele alegeri locale, sunt necesare măsuri ferme în domeniul reformei administrației publice locale. În peste jumătate (52%) din cele 896 unități administrative de nivelul întâi, care și-au ales primarii și consilierii în 2023, populația este de sub 1.500 de persoane, număr minim necesar pentru formarea unei unități administrativ teritoriale.”

Republica Moldova este în spatele Ucrainei la capitolul reformei administrativ-teritoriale.  

Ilie Gulca
05/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii