„Este puțin?”. Olesea Stamate bănuiește că greva avocaților „este alimentată de alte interese sau de alți „factori de interese”

Ilie Gulca
20/01/2022
Olesea Stamate. Foto: ipn.md

Președinta Comisiei juridice, numiri şi imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, acuză că greva avocaților este alimentată de alți „factori de interese” și consideră „regretabilă” respingerea soluției oferită de autorități privind acordarea avocaților unor garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați.

„Din intenția de a găsi un numitor comun, am expediat ieri [miercuri] o adresare Uniunii Avocaților în care am propus o soluție de compromis: acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor privind corupere pasivă, activă și trafic de influență  și cele flagrante. Lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificare a soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare”, a relatat deputata pe pagina sa de Facebook.

Dialogul ar putea fi axat, a explicat ea, pe protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte care, ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova, ar putea fi integrate în legislația națională.  

În același timp, șefa Comisiei juridice, numiri şi imunități spune că „are sentimentul” că, dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente.

„Adoptarea legii avocaturii în lectură finală era o urgență pentru Uniunea Avocaților, deoarece prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere în funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători. Dacă nu se adoptă acum, vor intra persoane corupte în sistem, deoarece pe moment nu este examen pentru ei)”, a explicat deputata.

Avocaţii au intrat, joi, în grevă generală până la 24 ianuarie în semn de protest că guvernarea intenţionează să anuleze o prevedere legislativă care asigură imunitatea lor.

Consiliul Uniunii Avocaţilor a acceptat parţial formula de compromis propusă de guvernare, dar cu condiţia să nu li se facă percheziţie în birourile de serviciu fără acordul lor, cu excepţia cazurilor de flagrant

Ilie Gulca
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii