„Există bănuieli rezonabile”. Procurorul general interimar cere retragerea imunității parlamentare pentru Tauber și Șor

Viorica Mija
26/05/2022
Procurorul general interimar, Dumitru Robu

Cu votul a 62 de deputați, Parlamentul a aprobat includerea pe ordinea a cererii procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților partidului Șor, Marina Tauber și Ilan Șor. Procuratura îi incriminează lui Ilan Șor infracţiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul denumit generic de către procurori „frauda bancară”.

Marina Tauber a solicitat ca șeful său de partid, Ilan Șor, să participle online la ședința Parlamentului.

„Solicitam insistent ca Ilan Șor să aibă luare de cuvânt online pe ecranul din plenul Parlamentului”, a cerut parlamentara în debutul ședinței. 

Propunerea nu a fost însă acceptată. Președintele Parlamentului a declarat că nu pot fi acceptate solicitări exclusiviste atâta timp cât obligațiile directe ale deputatului prevăd prezența obligatorie la ședințele Legisltivului și ale comisiilor. În lipsa unor motive întemeiate și a unor solicitări în prealabil, cererea nu poate fi satisfăcută.

„Colegii vizați au știut, au avut timp suficient să cumpere un bilet să ajungă acasă. Dacă era o problemă financiară, putea face o solicitare, iar noi organizam pe linie bugetară procurarea unui bilet pe o singură direcție”, a menționat Igor Grosu.

Tauber a comentat refuzul prin faptul că autoritățile nu și-ar dori să afle adevărul despre furtul miliardului.

După retragerea imunității, oamenii legii vor putea dispune reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia.

„Procurorii au suficiente probe ce indică că deputatul Ilan Șor în august 2012 - septembrie 2013, având creat un grup criminal, a preluat Banca de Economii, Banca Socială și Unibank... Există bănuieli rezonabile că Ilan Șor a comis infracțiunile de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, inclusiv escrocherie. Dacă are ceva de declarat în apărarea sa, este așteptat 24 din 24 de ore să prezinte dovezile care i-ar demonstra nevinovăția”, a declarat de la tribuna Parlamentului procurorul general intermar, Dumitru Roibu.

Lui Ilan Șor i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și în legislativul precedent. Acesta este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară. Cu toate acestea, Partidul Șor a intrat în Parlament în urma alegerilor din 11 iulie. Ilan Șor nu a participat la vreuna din ședințele Ligislativului.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului” la șapte ani și jumătate de închisoare. Ulterior, procesul său a fost plimbat pe la mai multe instanțe judecătorești. 

Viorica Mija
26/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii