Expert, despre inițiativa de majorare a vârstei de pensionare: ,,Înțelegem că sistemul de pensii crapă, nu mai rezistă, dar vom putea noi trăi și munci mai mult?”

Olga Stăvilă
24/11/2021
Foto: CIJM

Inițiativa PAS de majorare, din 2022, a vârstei de pensionare este discutată în contradictoriu de experți și specialiști în domeniul social. Expertul în științe democrafice Valeriu Sainsus califică inițiativa legislativă drept una discriminatorie în raport cu tinerii și femeile. El mai spune că puțini cetățeni vor ajunge să se bucure de pensie, întrucât speranța de viață în Republica Moldova este una mai mică decât în statele europene. 

,,Noi nu putem compara realitățile speranței de viață din Republica Moldova cu cele ale Uniunii Europene, este o eroare mare, când se iau asemenea decizii de creștere a vârstei de pensii până la 63 sau 65 de ani. Cetățeanul riscă să contribuie 37-39 de ani la sistemul public de pensii și să nu beneficieze de pensia anticipată în condițiile în care speranța de viață pentru bărbați este de 65,9 ani, iar pentru femei 73,9 ani”, mai spune Sainsus. ,,Eu înțeleg că sistemul public de pensii crapă, sistemul nu mai rezistă, dar vom putea noi trăi și munci mai mult, dacă e să luăm în calcul speranța de viață pe care o înregistrează cetățenii din Republica Moldova”, se întreabă expertul. 

Expertul consideră că modificările propuse de deputați sunt discriminatorii  în raport cu tinerii, care, potrivit lui, vor găsi cu greu un loc de muncă, pentru că multe locuir de muncă vor fi ocupate de cei vârstnici: „Prin aceste modificări ale legii o să forțăm tânăra generație să migreze, pentru că nu se va putea angaja în câmpul muncii odată cu finalizarea studiilor”. 

„Și în raport cu femeile, care au o pensie cu 20% mai mică decât a bărbaților și asta vine din contextul că ele au îngrijit de copii, noul proiect de lege a pensiilor este discriminatoriu. În calitate de demograf  mă întreb ce facem cu femeile care îngrijesc 1,5-2 ani un copil, iar această perioadă nu este contributivă. Cum depășim acest moment, în contextul în care țara își dorește ca fiecare familie să aibă 2-3 copii?”, se înreabă Sainsus.

Și reprezentanții Sindicatelor spun că mecanismul propus pentru punerea în aplicare a noii legi ar fi unul ineficiat. Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc, susține că modificările propuse nu au fost discutate cu sindicatele. „Reformele în domeniul pensiilor sunt necesare, dar mecanismul propus de deputați este ineficient, necesită unele ajustări", a precizat Sainciuc. 

În Uniunea Europeană, fiiecare cetățean care a cotizat la fondul de pensii are șanse de a ridica pensia timp mai îndelungat, între 12-15 ani, întrucât speranța de viață  în statele UE variază între 74 de ani (România, Bulgaria) și 82 ani (Malta,Italia,Spania).

Proiectul de lege ce prevede majorarea vârstei de pensionare a fost înregistrat  luni în parlament, de deputatul PAS Dan Perciun. Proiectul anulează  prevederile legii din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. De la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar pentru femei, de la 1 iulie 2022 - va fi de 60 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 63 de ani în 2028. 

Autorii proiectului propun ca cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona anticipat. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35.6 ani. În cazul femeilor, stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.

Necesitatea revenirii la graficul de pensionare aprobat în 2018 de Parlament a fost explicată de autorii proiectului prin faptul că actualul sistem de pensii nu este sustenabil în timp, întrucât raportul dintre numărul de salariați și pensionari este în scădere.

,,În Republica Moldova, în ultimii ani, avem tot mai puțini oameni care muncesc, care achită pensiile pensionarilor de azi. Dacă în anul 2014 pentru întreținerea unui  un pensionar achitau contribuții 1,38 de angajați, astăzi, la 7 ani distanță, acest indicator s-a redus la 1,23. Ne apropiem de raportul 1:1, când pentru un pensionar va contribui un angajat.  Avem deja un buget de asigurări sociale subvenționat masiv din bugetul de stat”, a precizat deputatul Dan Perciun la prezentarea proiectului.

Pensia pentru limită de vârstă este prestația de asigurări sociale care se acordă, în funcție de stagiul de cotizare și contrubuția personală.

Amintim că în decembrie 2020, majoritatea parlamentară de atunci formată din deputați PSRM-Șor a aprobat un proiect de lege prin care a anulat majorarea vârstei de pensionare. Potrivit documentului aprobat de fosta majoritate parlamentară, de la 1 ianuarie 2022 urma să se revină la vârsta standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 - pentru bărbați.

Olga Stăvilă
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii