Expert: Evaluarea activității lui Stoianoglo ar putea fi încheiată la 23 decembrie, cu sau fără membrul desemnat de CSP

Irina Odobescu
08/12/2021
Colaj: CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a identificat un candidat pe care să îl desemneze în cadrul Comisiei de evaluare a procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo. Potrivit consilierului Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Daniel Goinic, evaluarea activității procurorului general poate fi încheiată la 23 decembrie, cu sau fără membru desemnat de CSP.

„Nu e vorba de tergiversare a procesului pentru că Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat prevede că deși sunt cinci entități care deleagă membri în această comisie, activitatea comisiei este funcțională, dacă sunt minim trei. Acum activitatea comisiei este în toi. Membrul desemnat de CSP ar urma să contribuie la evaluare, dar și fără acesta Comisia ar putea emite raportul de evaluare”, a explicat consilierul CRJM Daniel Goinic pentru Anticoruptie.md.

Conform regulamentului, Comisia este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele Republicii, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor şi unul de procurorul general evaluat.

Consiliul Superior al Procurorilor poate desemna un fost procuror care a ieșit din sistem cel puțin cinci ani în urmă. Regulamentul interzice ca membru al comisiei să fie procurori în funcţie, nici de alte persoane aflate cândva în subordinea Procurorului General.

„Munca în comisie este neremunerată și va dura cel puțin 30 de zile. În procedura de evaluare, Comisia va avea mai multe instrumente de analizare a activității procurorului general, cum ar fi practica judiciară, eventuale hotărâri CEDO, inclusiv investigațiile jurnalistice. Termenul final ar fi 23 decembrie când raportul va ajunge la CSP, care va decide calificativul pentru activitatea procurorului general”, a mai precizat Daniel Goinic.

Precizăm că evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este realizată în paralel cu anchetarea sa de organele de anchetă.

Irina Odobescu
08/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii