Expert în energetică: contractul făcut cu Gazprom nu este tocmai bun. Vadim Ceban de la Moldovagaz face jocul Moscovei și îl lasă pe Spînu să scoată castanele din foc cu mâna lui

Mădălin Necșuțu
11/01/2022

Fostul consilier prezidențial și analistul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru portalul G4Media.ro că actualul contracte de furnizare a gazelor cu Gazprom este mai degrabă unul care nu avantajează Republica Moldova.

„Cred că nu este un contract bun și asta este evident. Și faptul că UE a decis să treacă la prețuri de pe piața Spot la gaze a fost o mare greșeală, în situația în care 45% din volumele de gaz pentru Europa le livrează Gazprom. Practic, mergi pe mâna rușilor și te expui unui șantaj foarte serios. Noi aici suntem victime colaterale. Eu cred că noi, cumva, trebuie să scăpăm de piața Spot și să rămâne legați doar de formula de preț care face referire la prețul petrolului. Acolo Gazprom, dar nici Federația Rusă, nu pot influența prețul”, a declarat Sergiu Tofilat.

Exprtul a afirmat că Moldovagaz trebuie să-și rezolve problema de „cash flow” și să nu mai aștepte Guvernul să-i acopere datoriile către Gazprom, deși acest lucru este prevăzut în protocolul contractul semnat de vicepremierul Andrei Spînu cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

„Moldovagaz are acționari (Gazprom este majoritar cu un pachet de control total de circa 64% -n.red.), dar nu merge să contracteze credite sau nici nu modifică condițiile de plată. Acest lucru trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Guvernul poate face presiuni asupra șefului Moldovagaz, Vadim Ceban (pus de fostul președinte prorus Igor Dodon -n.red.)”, a spus Tofilat.

Expertul a mai afirmat că Guvernul are în Consiliul de Observatori ai Moldovagaz doar doi membri și nu poate pune pe ordinea de zi acest subiect, dar problema este că Vadim Ceban joacă un rol de „tehnician” și se dă într-o parte din toată povestea asta zicând că el nu comentează nimic și că toate informațiile pe subiect trebuie cerute la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Iar apoi iese ministrul Spînu și spune poate aceste știri negative și astfel se sparg în capul lui toate aceste probleme. Eu mă întreb de ce ministrul Spînu nu-l scoate în fața pe Vadim Ceban și să-l lase să spună că Moldovagaz are deficit de „cash flow” și să spună de ce Moldovagaz nu a luat până acum credite să achite facturile la Gazprom sau să fie modificat contractul.

Dacă nu poate face acest lucru, să spună Ceban că Gazpromul (ca acționar majoritar -n.red.) s-a împotrivit și că astfel nu avem varianta decât să ne adresăm pentru ajutor Guvernului. Așadar, Spînu ar trebui să-l lase pe Vadim Ceban să comunice populației aceste știri negative. Și atunci acesta poate ieși să zică că totul este un joc al Gazpromului, iar noi încercăm să rezolvăm problema. Costurile politice ale acestei situație trebuie să fie puse pe seama rușilor, iar lumea trebuie să știe că toată nemulțumirea este din cauza Moscovei”, a explicat analistul.

Portalul Anticorupție.md a relatat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat marți că Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului la gazele naturale. După spusele sale, creșterea tarifului ar putea să fie admisă doar în cazul în care se menține tendința de majorare a prețului pe piața europeană.

„Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru februarie se va stabili în funcție de prețul din ianuarie. Acum avem 646 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dacă ritmul de descreștere a prețului pe piața europeană va fi cel din primele zile ale lunii ianuarie, pentru luna ianuarie, vom avea un preț de achiziție mult mai ieftin – 500–550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi”, a estimat ministrul Andrei Spînu în cadrul unei conferință de presă dedicată situației energetice.  

După spusele oficialului, în zece zile, pe 20 ianuarie, se va decide dacă este necesară o creștere a tarifului și care trebuie să fie valoare acestuia.

În ce privește sprijinul acordat de stat cetățenilor, oficialul a menționat că în bugetul pentru 2022, pentru perioada rece a anului, a fost aprobat un pachet de peste 1,6 miliarde de lei destinați susținerii populației pentru creșterile de factură, care nu au fost cheltuiți. În plus, el a spus că Republica Moldova a beneficiat de sprijinul de 60 de milioane de euro din partea UE și, în cazul în care va fi nevoie, va utiliza acești bani.

Mădălin Necșuțu
11/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii