Experți: Calitatea unor blocuri locative este îndoielnică din cauza lipsei unui control adecvat din partea statului

Mihaela Cibotaru
13/02/2023
imagine simbol

Lipsa unui control riguros și sancțiuni adecvate pentru nerespectarea normelor în construcții pun în pericol multe dintre blocurile locative din orașele Republicii Moldova. De această părere sunt unii experți din domeniul contrucțiilor cu care au discutat reporterii Anticoruptie.md. Cadrul legal și normativ privind securitatea în construcții este bun, susțin experții, dar unii dezvoltatori „economisesc”, folosind materiale necalitative. O altă problemă ar fi, la părerea specialiștilor, delegarea către sectorul privat a serviciilor de proiectare, verificare și expertizare tehnică, procese pe care statul nu le controlează.       

Expertul tehnic în construcții, Tudor Axenti, a precizat pentru Anticorupție.md că în Republica Moldova cadrul legal și normativ conține toate prevederile necesare pentru construirea blocurilor calitative. Calitatea construcției, spune el, este asigurată la diferite etape – la proiectare, când se iau în calcul toți factorii care pot influența blocul, inclusiv seismicitatea, verificarea documentelor de proiect, autorizarea executării lucrărilor de construcție și executarea propriu-zisă a acestora. Ultima verificare a corespunderii blocului ridicat cu rigorile prevăzute în proiect o face Comisia de recepție la terminarea lucrărilor, care aprobă darea lui în exploatare.  

Expertul în construcții consideră că riscurile în domeniul construcțiilor țin de faptul că statul a delegat executarea serviciilor sectorului privat. Conform Hotărârii Guvernului 361 cu privire la asigurarea calității construcțiilor, lucrările de proiectare, verificare și expertizare tehnică sunt executate de specialiști privați, iar statul nu controlează aceste procese.

Proiectantul Oleg Rotaru a explicat pentru Anticoruptie.md că dezvoltatorii în construcții de multe ori vor să economisească și admit abateri de la proiecte, iar aceasta pune în pericol securitatea construcțiilor. „Asigurarea calității construcțiilor începe înainte de procesul de proiectare, cu investigațiile inginerești geologice ale terenului pe care urmează să se construiască, apoi se includ etapele proiectării, asigurării calității materialelor, supravegherii procesului de construcție și verificarea lucrărilor”, precizează Oleg Rotaru.

Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologe și Seismologie a explicat pentru Anticoruptie.md că Republica Moldova se află în zona seismică Vrancea și este expusă pericolului seismic, însă acesta are un caracter diferit decât ceea ce s-a produs în Turcia, unde focarul a fost la o adâncime mica. În mediu, rețeaua națională de stații seismice înregistrează în zona Vrancea 50-60 de cutremure anual, multe dintre care nu sunt resimțite în Moldova. Potrivit lui, cutremurile care pot prezenta pericol pentru Moldova sunt cele care se pot produce la 90-180 de km adâncime ]n focarul de la Vrancea, a spus Igor Nicoară.

Cele mai semnificative seisme în Republica Moldova s-au înregistrat în anii 1940 (7,4 grade pe scara Richter), 1977 (7,2 grade), 1986 (7,1 grade) și 1990 (6,9 grade) și doar în 1940 au fost înregistrate clădiri dărâmate – 172 de case. Statistica arată că în zona seismică Vrancea o dată la 36-37 de ani are loc un cutremur de pământ puternic.

Numărul mare de clădiri prăbușite în zonele afectate de cutremur în Turcia care a generat zeci de mii de victime este pus în mare parte pe seama corupției din domeniul construcțiilor din acestă țară, urmare a aşa numitei „amnistii în construcţii". Amintim că la șapte zile de la producerea cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria numărul victimelor este de aproape 40 de mii.    

Mihaela Cibotaru
13/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii