Fără prețuri speciale pentru gazele naturale. Premierul Recean promite condiții egale pentru toate întreprinderile

Tatiana Gherța
29/05/2023

Comisia pentru Situații Excepționale va revizui modul în care sunt acoperite diferențele de preț pentru gazele naturale în contexul în care unele întreprinderi beneficiază de prețuri speciale. Ședința CSE va avea loc miercuri, acolo unde va fi pus în discuție acest subiect. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul țării, Dorin Recean pe pagina sa de pe o rețea de socializare. 

Premierul, Dorin Recean a menționat că nu este echitabil ca diferența de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. Drept urmare Recean a anunțat că problema va fi soluționată de CSE. 

„În legătură cu informațiile că unele întreprinderi beneficiază de prețuri speciale pentru consumul gazelor naturale, Guvernul monitorizează această situație și va interveni. Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi luată miercuri de Comisia pentru Situații Excepționale”,a anunțat premierul.

Între timp, Recean anunță că execututivul este în căutarea furnizorilor alternativi și posibilități pentru a reduce costul la gazele naturale, exprimându-și sugranța că acest lucru se va întâmpla foarte curând. 

Reacția vine după ce luni, 29 mai, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piață ar vinde gaz la preț de două ori mai mic față de restul consumatorilor deserviți la Moldovagaz. Potrivit lui Usatîi, „cel puțin cinci firme mari livrează mai multor agenți economici azi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Vineri erau peste 70 de agenți economici mari care procurau gaz de două ori mai ieftin decât noi, restul. Și ei sunt tot mai mulți”. 

Amintim că, pe 23 septembrie anul trecut, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat parțial solicitarea de majorare a prețului pentru gaze, depusă de Moldovagaz. Astfel, de la 1 octombrie, consumatorii achită 29,26 lei pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai mult decât în luna septembrie și cu aproximativ 70 de bani mai puțin decât a solicitat Moldovagaz.

Tatiana Gherța
29/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii