Fiasko la CSP. De ce a fost amânată ședința extraordinară

Anticoruptie.md
28/01/2023
Captură video

Ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost amânată. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele CSP, Angela Motuzoc, care a constatat lipsa cvorumului. Următoarea tentativă de a soluționa ordinea de zi va avea loc săptămâna viitoare. De la ședință au lipsit, la fel ca și miercuri și vineri, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei, Andrei Cebotari şi Lilia Potâng, desemnaţi din partea societăţii civile.

Ședința CSP a fost amânată, după ce doar șase membri s-au prezentat. După aproximativ 10 minute de la debutul ședinței, a fost luată decizia de a reprograma examinarea agendei pentru luni, 31 ianuarie. Ședința ar urma să aibă loc la ora 14.00.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse patru subiecte. Este vorba despre acordarea distincțiilor cu ocazia Zilei Procuraturii, care este prima chestiune. Anticoruptie.md a analizat lista cu aspiranții la distincții.  

În plus, așteaptă să fie examinată cererea prealabilă înaintată de Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cea înaintată de către Eugeniu Rurac privind anularea Hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, dar și sesizarea membrului Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS, Iulian Groza.     

Miercuri, cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), aleşi din rândul acuzatorilor, au lansat acuzaţii grave în adresa membrilor Consiliului, a lui Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei, Andrei Cebotari şi Lilia Potâng, desemnaţi din partea societăţii civile, pe motiv că au boicotat ședința la care urmau să fie promovaţi în funcţii asministrative mai mulţi procurori şi să fie votată lista celor nominalizaţi pentru distincţii cu ocazia Zilei Procuraturii. De altă parte, cei trei au declarat că nu li s-a oferit timp ca să verifice candidaţii.

Anticoruptie.md
28/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii