„Forța Fermierilor” cere Guvernului interzicerea importului de floarea soarelui. Șarban: „În luna curentă, Serviciul Vamal nu a înregistrat importuri”

Mihaela Cibotaru
28/09/2023

Asociația „Forța Fermierilor” acuză Guvernul de complicitate cu un „holding, controlat de prietenul lui Plahotniuc, la procesul distrugerii fermierilor adevărați”, în situația în care autoritățile nu iau măsuri în legătură cu importul masiv de floarea soarelui din Ucraina, ceea ce determină reducerea și mai mult a prețului la acest produs. De altă parte, secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, a declarat pentru Anticorupție.md că, potrivit informațiilor furnizare de Serviciul Vamal, de la 1 septembrie nu a fost efectuat vreun import de floarea soarelui în Republica Moldova.

Într-un comuniat emis joi, „Forța Fermierilor” susține că compania Trans Oil continua să importe cantități mari de floarea soarelui din Ucraina. Doar miercuri, compania a importat cca 1500 de tone de floarea soarelui, alte 15 mii de tone urmând a ajunge în următoarele zile. „În aceste condiții prețul la floare soarelui continuă să micșoreze, iar reprezentanții companiei, care deține poziția dominantă în aceasta piață, deja preîntâmpină pe agricultorii că prețul la floarea soarelui va scădea până la 5-4,5 lei per kg cu TVA, ceea ce înseamnă că agricultorii vor fi impuși să vândă producția cu 2,5-3 lei sub prețul de cost”, scrie asociația.

„Forța Fermierilor” consideră că prin importul masiv de floarea soarelui și lipsa reacție a autorităților, care au promis să vor acționa la primul pericol de invadare a pieții, „se dorește falimentul mai multor agricultorilor mici și mijlocii din zonele rurale și preluarea afacerilor lor”.

Secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, a declarat pentru Anticorupție.md că autoritatea nu deține informații oficiale că în Moldova ar fi fost importată floarea soarelui, deși spune că au fost sesizați de agricultori. „Serviciul Vamal ne transmite, de 2 ori pe săptămână, informația ce ține de import, tranzit, export. Conform informației care o avem astăzi, de la 1 septembrie nu este efectuat careva import de floarea soarelui în Republica Moldova”, a spus Vasile Șarban. El a subliniat că pentru MAIA „este prioritar să protejeze producătorul autohton, respectiv suntem în procesul elaborării unor acțiuni din partea statului, orientate spre protejarea agricultorilor moldoveni”, la care se lucrează în comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care este responsabil de piață și comerț.

Asociația „Forța Fermierilor” a atenționat încă săptămâna trecută că situația agricultorilor care cultivă floarea soarelui este gravă din cauza prețului foarte mic, dar și a importului unor cantități mari de floarea soarelui din Ucraina.

Mihaela Cibotaru
28/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii