Fost deputat despre depășirea crizei energetice pentru Moldova: „Ucraina nu ne poate împrumuta gaz suficient, unica soluție de bază este România!”

Mădălin Necșuțu
25/10/2021

Fostul parlamentar al PPDA, Alexandr Slusari, a declarat că șantajul energetic al Rusiei în situația de față este clar și că singura soluție viabilă a Republicii Moldova în acest moment este să împrumute volume de gaze din România, deoarece cumpărarea lor la prețurile actuale uriașe nu ar fi rentabil.

„Este necesar să ne adresăm urgent către România cu solicitarea de împrumut a cantităților de gaze, suficiente pentru cel puțin o lună, cu care să fie aprovizionat preponderent malul drept al Nistrului. În Transnistria gazul să fie livrat cu condiția plății în avans. Varianta cu procurarea gazelor cu țârâita pe alte piețe prin Energocom deja nu este un contraargument pentru Gazprom. Prețurile acum sunt exorbitante, iar resursele țării sunt limitate. Aceste procurări ar trebuie să fie ca varianta complementară pentru aprovizionarea nordul țării. Ucraina, în situația actuală economică și politică, la fel, nu ne poate împrumuta gaz suficient, Unica soluție de bază este România!”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

El a mai afirmat că există soluții din Ucraina pentru furnizarea energiei electrice în situația în care Termocentrală Cuciurgan se va opri sau va refuza să livreze energia electrică pe malul drept al Nistrului. Declarațiile lui Slusari vin pe fundalul în care Gazprom a anunțat că nu va mai furniza gaz Republicii Moldova începând cu 1 decembrie și că autoritățile de la Chișinău trebuie să achite mai întâi o datorie de 709 milioane de dolari către compania rusă pentru a încheia un nou contract de furnizare a gazelor.

Mădălin Necșuțu
25/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii