Fostul director al SIS, despre problemele din justiţie: "Au servit cu credinţă şi regimul Voronin, şi regimul Plahotniuc"

Mihaela Cibotaru
20/03/2023
facebook

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat, atenționează că „între magistrații, care în prezent se pronunță cu un fals și exagerat patos în favoarea independenței sistemului de justiție, militează pentru inadmisibilitatea subordonării sistemului justițiar celui politic, sunt și judecătorii care au servit cu credință și regimul lui Voronin, și regimul lui Plahotniuc, au executat fără scrupule orice indicație și orice comandă”. Într-o postare a sa, el se referă la Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc săptămâna trecută.

Ex-ministrul Pasat spune că ilegalitățile, la care au fost parte unii magistrați, au condus „la instaurarea unei adevărate calamități în sistemul justițiar” și a apreciat ultima Adunare Generală a Judecătorilor drept eveniment de „o importanță aparte în procesul de deblocare a sistemului judiciar și, în special, pentru depășirea crizei profunde în care se află acesta”. El consideră că persoanele care au comis anterior ilegalități în sistemul justiției „trebuie să fie, cel puțin, condamnate moral și pedepsite sub aspect administrativ”. În acest mod „vom oferi un exemplu demn de urmat pentru noua generație de funcționari din sistemul justiției, care, sperăm, va reuși să transforme acest sistem în unul cu adevărat onest și corect, nu în vorbe, ci în fapte. Este absolut necesar ca purificarea sistemului justițiar să poarte un caracter real, dar nu formal", consideră Valeriu Pasat.

Fostul ministru se referă la luarea de cuvânt, în cadrul forului magistraților, a membrei a Curții Supreme de Justiție, Liliana Catan, care a judecat dosarul în care Valeriu Pasat a fost acuzat de înstrăinarea ilegală către guvernul SUA a avioanelor MIG-29. Potrivit lui, procesul nu a fost decât „o farsă regizată în spiritul celor mai autentice tradiții bolșevice, căci nu a fost altceva decât executarea unei comenzi a puterii din acele timpuri”, executate „cu plăcere și cu servilism exemplar”. Ex-ministrul al Apărării a fost recunoscut nevinovat în acel proces, Procuratura Generală i-a adresat scuze, însă potrivit lui, acel proces ilegal i-a cauzat „o durere și o tragedie inimaginabile”, care încă îl chinuie.

„Astfel, în perioada acelor procese, dirijate de Vl. Voronin și transpuse în fapt de justițiara L. Catan, mama mea a murit de atac de cord, iar sora mea (mai mică cu zece ani decât mine) s-a stins de accident vascular, nenorocirea mea afectându-le direct și întrerupându-le brusc existența. Mai mult decât atât, condamnarea mea a avut repercusiuni grave și asupra fiicei mele care, având doar câțiva anișori, a fost puternic traumatizată, fiind suferindă până în prezent”, a scris Valeriu Pasat.

„Reforma justiției e așteptată și binevenită, dar când vine vorba despre oamenii care s-ar cuveni să o realizeze, să nu uităm de înțelepciunea biblică: ”Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altminteri, vinul cel nou sparge burdufurile, se varsă, și burdufurile se prăpădesc”. Un sistem juridic înnoit are nevoie de oameni noi care să-l edifice și să-l reprezinte cu onoarea pe care o merită”, a conchis Valeriu Pasat.

Valeriu Pasat a fost cercetat penal în perioada anilor 2005-2006 și condamnat la 10 ani de închisoare pentru că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29, pe când era ministru al Apărării. Avioanele au fost vândute Statelor Unite ale Americii printr-o hotărâre de Guvern. După ce a stat în închisoare 2 ani, Valeriu Pasat a fost achitat.

Mihaela Cibotaru
20/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii