Funcţionar destituit de Maia Sandu vrea să devină director de şcoală

Natalia Cozma, Victoria Dodon
29/10/2015
Colaj: Valentin Crudu şi Ion Sobari // europalibera.org

Ion Sobari, fost șef de direcție la Ministerul Educației, destituit de ex-ministrul Maia Sandu, vrea să devină şef la o școală profesională. Acesta și-a depus dosarul la concursul pentru funcția de director al Școlii Profesionale numărul 4 din Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de Valentin Crudu, în prezent șeful Direcției resurse umane la minister. Atât numele lui Crudu, cât şi cel al lui Sobari au figurat într-un dosar penal de abuz în serviciu. 

Ion Sobari a activat la Ministerul Educației din anul 2005, iar în 2012 a fost promovat în funcția de şef al Direcţiei generale economie, patrimoniu şi finanţe. Sobari a fost implicat, alături de Valentin Crudu, în scandalul legat de abuz în serviciu în cadrul unui proiect UNICEF privind reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului și a dezvoltării educației incluzive. Procuratura a intentat în acest sens un dosar penal, cei doi funcţionari fiind cercetaţi penal.

În acest temei, Valentin Crudu a fost destituit de la serviciu de fostul ministru al Educației, Maia Sandu. Odată cu demararea cercetării disciplinare pe acest caz, Sobari a plecat în concediu de îngrijire a copilului. La finalizarea concediului, Sobari a fost concediat. Ulterior, Sobari a acționat ministerul în judecată pretinzând o despăgubire morală de sute de mii de lei. Cererea sa a fost însă respinsă de Judecătoria Buiucani, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău și, ulterior, de Curtea Supremă de Justiție.

În perioada când era coordonatorul proiectului UNICEF, Valentin Crudu a asigurat angajarea concubinei lui Sobari (cu care ultimul avea un copil - n.r.) în funcția de asistent financiar. Asta în pofida faptului că femeia era deja angajată a ministerului, în funcţia de consultant superior în Direcţia politică economică, patrimoniu şi finanţe, doar că se afla în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani.

”Crudu, împreună şi prin înţelegere cu Sobari, şeful Direcţiei finanţe, folosind situaţia de serviciu, în mod ilegal, în interesele personale, au angajat-o pe această persoană (concubina lui Sobari – n.r.) în calitate de asistent financiar şi aceasta a încasat ilegal aceste 80.000 de lei”, afirma Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Fostul ministru mai explica faptul că funcţionarii publici nu pot fi angajaţi în alte funcţii, care, chiar şi tangenţial, au legătură cu activităţile ministerului. Incompatibilitatea a fost confirmată și de Comisia Națională pentru Integritate. Membrii CNI au constatat că această persoană era în incompatibilitate în perioada când, fiind în concediu pentru îngrijirea copilului, a fost angajată în funcţia de asistent financiar în cadrul proiectului UNICEF.

„Persoana în cauză a fost angajată iniţial pentru perioada 2011-2012, după care contractul i-a fost prelungit pentru încă un an. Ambele contracte au fost contrasemnate de către Crudu şi semnate de ministrul Şleahtiţchi”, se mai arata în acelaşi interviu de la Radio Europa Liberă.

Maia Sandu mai declara că „pe perioada angajării, asistentul financiar a încasat 80.000 de lei, însă conform mărturiilor celorlalţi angajaţi din proiect, pe perioada celor 16 luni cât a fost angajată, această persoană nu s-a prezentat niciodată la oficiu şi, respectiv, nu a prestat nicio activitate”.

Valentin Crudu a contestat ordinul de destituire, iar în decembrie 2014 acesta a fost restabilit în funcţie în urma unei decizii pronunţate de judecătorii Curții de Apel Chișinău. În martie 2015 el a revenit la Ministerul Educației. Funcţionarul ne-a confirmat că fostul său coleg, Ion Sobari, candidează pentru funcția de director la școala profesională numărul 4 din Chișinău. El a ținut să precizeze că nu este implicat în desfășurarea concursurilor. „Chiar dacă sunt șeful Direcției resurse umane, nu sunt implicat în aceste concursuri, responsabil și președinte este doamna viceministru Cristina Boaghe”, a spus Crudu.

Totodată, el a menționat că la fiecare instituție unde se desfășoară concursul pentru angajarea directorului au fost depuse de la unu la cinci dosare.

Școala profesională numărul 4 din Chișinău activează din anul 1974 și este specializată în pregătirea tâmplarilor universali (mobilă, jucării pentru copii, instrumente muzicale, diverse produse din lemn), a sculptorilor în lemn, operatorilor la calculatoare electronice, restauratorilor de tencuieli, executorilor de  tâmplărie din aluminiu şi mase plastice. 

După publicarea materialului, Ion Sobari a revenit la Centrul de Investigaţii Jurnalistice ca să precizeze că  a fost şef al Direcţiei generale economie, patrimoniu şi finanţe din anul 2008, deşi încheierea Curţii Supreme de Justiţie din 26 august 2015 indică faptul că pe 31 ianuarie 2012 el a fost numit director al acestei direcţii.

Totodată, el a ţinut să precizeze că nu a fost demis pentru abuz de serviciu. “Am solicitat concediu pentru îngrijirea copilului, iar Maia Sandu nu mi-a acceptat cererea şi a emis un ordin de eliberare din funcţie, cu încălcarea tuturor normelor legale, pentru că eram o persoană incomodă şi nu am vrut să merg la ilegalităţi. Procuratura municipală a clasat dosarul pentru că este unul fabricat, iar Maia Sandu spune aberaţii. Dosarul meu este pe rol la CEDO”, ne-a spus Sobari. 

Natalia Cozma, Victoria Dodon
29/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii