Gazprom a respins motivele pentru declararea forței majore la tranzitul gazelor naturale prin Ucraina

Ilie Gulca
11/05/2022
Foto: interfax.ru

Gigantul rusesc a infirmat motivele pentru declararea forței majore la tranzitul gazelor naturale de către operatorul Ucrainei după ce acesta a invocat situații excepționale, care fac imposibilă transportul combustibilului prin regiunea Lugansk unde se desfășoară ostilitățil militare.

În același timp, Gazprom a respins ca imposibilă din punct de vedere tehnic ideea de a transporta volumele în scădere pe o altă rută.

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că gigantul rusesc a primit marți o notificare oficială de la „operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina că partea ucraineană, referindu-se la circumstanțe de forță majoră, nu mai acceptă gaze pentru tranzit prin stația Sohranivka de pe 11 mai, ora 7:00.

Operatorul ucrainean a propus Gazprom transferul tuturor volumelor de tranzit către stația Sudja.

Pe 9 martie, prim-viceministrul Energiei al Federației Ruse, Pavel Sorokin, a remarcat că stația de compresoare Novopskov se afla sub controlul Forțelor Armate Ruse. Ultima oară, acceptarea gazelor pentru tranzit a continuat în același volum fără întrebări.

Kuprianov a adăugat că, „în același timp, Gazprom a primit o notificare de la Naftogaz al Ucrainei că, dacă gazele continuă să fie furnizate din partea rusă către Sohranivka, volumele la punctele de ieșire de pe teritoriul Ucrainei vor fi reduse”.

„În acest sens, Gazprom a declarat că nu a primit nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră, nu vede niciun obstacol pentru continuarea lucrărilor în modul anterior. Specialiștii ucraineni au lucrat în liniște în tot acest timp la stațiile Sohranivka și Novopskov și continuă să facă acest lucru. Tranzitul prin Sohranivka a fost asigurat în totalitate și nu au existat plângeri din partea părților contractante”, a spus reprezentantul companiei ruse.

„Gazprom a mai menționat că își îndeplinește pe deplin toate obligațiile față de consumatorii europeni, furnizează gaze pentru tranzit în conformitate cu contractul și acordul de operator, serviciile de tranzit sunt integral plătite”, a subliniat el.

Operatorul de transport de gaze din Ucraina a anunţat marți seară că au apărut circumstanțe de forță majoră care fac imposibilă transportul gazelor prin stația de măsurare a gazelor Sohranovka și stația de compresoare Novopskov.

Novopskov este prima dintre stațiile de compresoare din regiunea Lugansk prin care este tranzitată din Federația Rusă în Europa aproape o treime din gaze - până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi.

Ilie Gulca
11/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii