Georgienii, a doua seară în stradă: „Nu vrem legi rusești”

Anticoruptie.md
09/03/2023
A doua seară consecutiv, georgienii au protestat în fața Parlamentului

Protestele din Georgia au continuat și miercuri, 8 martie. Pe lângă cererea de anulare a legii privind „agenții străini”, care limitează activitatea ong-urilor și a mass-media, miile de participanți au cerut eliberarea persoanelor reținute în seara zilei de marți, la prima acțiune stradală de amploare. Sub presiunea revoltei populare, partidul de la guvernare „Visul Georgian” a anunțat joi dimineață că a retras proiectul.

Protestul a început în jurul orei 15.00, atunci când georgienii s-au adunat în piața Rustaveli din capitala Tbilisi. Aceștia strigau lozinci „Nu putem lăsa țara noastră să devină stat rusesc”, „Nu vrem legi rusești” și „Noi avem altă opțiune”. Ulterior, conform presei locale, unii dintre ei au încercat să rupă cordonul de polițiști pentru a intra în sediul Parlamentului. După câteva ore, forțele de ordine au reușit dispersarea lor, fiind folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Oamenii au cerut eliberarea celor aproape 70 de arestați cu o zi înainte, cercetați pentru huliganism și nesupunere.

Protestele au început în data de 7 martie, atunci când deputații examinau în prima lectură proiectul de lege privind „agenții străini”, unul similar legii ce funcționează în Rusia din 2012. Documentul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede că organizațiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanțarea lor din afara țării trebuie să se înregistreze drept „agenți străini”. 66 de persoane au fost reţinute, iar 50 de poliţişti, răniţi.

 

Anticoruptie.md
09/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii