Georgienii, a doua seară în stradă: „Nu vrem legi rusești”

Anticoruptie.md
09/03/2023
A doua seară consecutiv, georgienii au protestat în fața Parlamentului

Protestele din Georgia au continuat și miercuri, 8 martie. Pe lângă cererea de anulare a legii privind „agenții străini”, care limitează activitatea ong-urilor și a mass-media, miile de participanți au cerut eliberarea persoanelor reținute în seara zilei de marți, la prima acțiune stradală de amploare. Sub presiunea revoltei populare, partidul de la guvernare „Visul Georgian” a anunțat joi dimineață că a retras proiectul.

Protestul a început în jurul orei 15.00, atunci când georgienii s-au adunat în piața Rustaveli din capitala Tbilisi. Aceștia strigau lozinci „Nu putem lăsa țara noastră să devină stat rusesc”, „Nu vrem legi rusești” și „Noi avem altă opțiune”. Ulterior, conform presei locale, unii dintre ei au încercat să rupă cordonul de polițiști pentru a intra în sediul Parlamentului. După câteva ore, forțele de ordine au reușit dispersarea lor, fiind folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Oamenii au cerut eliberarea celor aproape 70 de arestați cu o zi înainte, cercetați pentru huliganism și nesupunere.

Protestele au început în data de 7 martie, atunci când deputații examinau în prima lectură proiectul de lege privind „agenții străini”, unul similar legii ce funcționează în Rusia din 2012. Documentul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede că organizațiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanțarea lor din afara țării trebuie să se înregistreze drept „agenți străini”. 66 de persoane au fost reţinute, iar 50 de poliţişti, răniţi.

 

Anticoruptie.md
09/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii