Guvernul a decis cât gaz, energie termică și electrică va compensa și la ce preț

Mihaela Cibotaru
22/11/2023
captură

În sezonul rece, Guvernul va compensa un volum maxim de 180 metri cubi de gaze naturale pe lună pentru care populația va achita între 12 și 17 lei, în funcție categoria de vulnerabilitate energetică conform hotărârii aprobate de Executiv în ședința de miercuri.

De asemenea, va fi compensată energia termică pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, pentru care prețul va fi între 1.450 și 2.900 de lei/Gcal și energia electrică, pentru un volum maxim de 1.500 kWh pe lună, prețurile variind între 1,54 și 2,54 lei/kWh.

Pentru gospodăriile care vor primi compensații sub formă de plată monetară, volumul maxim compensat de gaze naturale va fi de 90 metri cubi pe lună, de energie termică - 0,9 Gcal/lună și de energie electrică - 750 kWh/lună, prețurile finale pentru consumatori fiind aceleași.

Conform hotărârii aprobate, de compensații la energia electrică vor putea benefica consumatorii casnici care întrunesc cumulativ câteva condiții: în gospodăria lor aceasta este principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului; ei au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă; nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă și au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în urma deciziei luate, „aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț al energiei compensat similar cu cel din anul trecut”.

Pentru sezonul rece 2023-2024, Guvernul a stabilit șapte categorii de vulnerabilitate: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. Categoria de vulnerabilitate energetică va fi atribuită de către sistemul informațional și se va stabili în baza raportului dintre venit și cheltuielile pentru resursele energetice.

Astfel, potrivit ministrului Alexei Buzu, în categoria fără vulnerabilitate vor intra consumatorii care utilizează până la 5% de venit pentru achitarea energiei.

În cea de vulnerabilitate primară, vor intra consumatorii care utilizează între 5% și 10% din venitul disponibil, în categoria de vulnerabilitate scăzută – cei care vor achita pentru energie între 10% și 20% din venit. Categoria de vulnerabilitate medie îi va include pe cei care utilează între 20% și 40% din venitul disponibil și categoria de vulnerabilitate ridicată – cei ce vor utiliza peste 40% din venitul disponibil.

„Pentru categoriile de vulnerabilitate foarte ridicată și vulnerabilitate extremă se calculează în baza coșului minim de consum”, a spus ministrul Muncii.

Persoanele care nu au posibilitatea sau întâmpină dificultăți în procesul de înregistrare pe platforma guvernamentală se pot adresa la asistenții sociali, bibliotecarii din localitate sau pot apela gratuit la numărul gratuit 0 8000 5000 al Centrului de apel.

Autoritățile au dat start înregistrării beneficiarilor pentru a beneficia de compensații pe 1 noiembrie curent. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anunțase că compensația monetară a fost integrată în sistemul de vulnerabilitate energetică, iar procesul de acordare a compensațiilor a fost simplificat.

Mihaela Cibotaru
22/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii