Guvernul demarează negocierile cu SUA pentru vânzarea terenului fostului „Stadion Republican”

Ilie Gulca
02/04/2024
Foto: app.md

Deputatul PAS, Radu Marian, anunță că Guvernul a decis să inițieze negocierile pentru vânzarea terenului fostului „Stadion Republican” cu suprafața de 5,2 hectare de pe strada Tighina 12 către SUA unde acestea urmează să își construiască un nou sediu pentru ambasadă.  

Cele aproximativ 15 milioane de dolari care urmează să fie obținuți din vânzarea terenului, potrivit parlamentarului, vor fi alocați pentru crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”; reparația școlilor sportive din toată țara și studiul de fezabilitate și proiectare a viitorului unui eventual stadion național.

Deputatul mai spune că „vânzarea se va face la un preț corect și cu niște condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare; amenajarea unui parc pe teren și respectarea unor restricții de înălțime.

„Mai mult, urmare a acestui acord, în Moldova vor intra investiții americane de circa 250 milioane dolari. O parte însemnată din acești bani vor merge la companii locale, în special pentru companii de construcție și cele din industriile creative, precum și companii din alte sectoare, care vor genera astfel valoare adăugată”, a subliniat Radu Marian.

În aprilie 2022, Guvernul a aprobat un memorandum semnat cu Statele Unite ale Americii, care prevedea că Agenția Proprietății Publice să asigure determinarea valorii terenului, contractând în acest scop un evaluator certificat. Ulterior, Agenția urma să instituie un grup de lucru delegat să negocieze prețul terenului, care nu trebuia să fie mai mic decât cel de piață.

În opinia unui expert imobiliar contactat de portalul Anticoruptie.md în aprilie 2022, prețul de piață al terenului era 20-45 milioane de euro. „Prețurile de vânzare a terenurilor în centrul Chișinăului oscilează între 25.000 și 45.000 de euro pentru un ar. De exemplu, la intersecția străzilor Al. Pușkin și București se vinde un teren de patru ari la prețul de 100.000 de euro, adică la 25.000 de euro pentru un ar”, a spus sursa citată și a solicitat anonimatul.

În iulie 2021, Curtea Constituțională a emis o decizie prin care „Stadionul Republican” va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău. Judecătorii au respins atunci solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlamentară formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului „Stadion Republican” în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul fugar llan Șor a spus că acesta este primul pas către construcția „MoldovaLand”, un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei. 

Lucrările de demolare a Stadionului Republican au demarat în aprilie 2007. Republica Moldova și partea americană au negociat timp de mai mulți ani trensmiterea terenului pentru construcția Ambasadei SUA.

Ilie Gulca
02/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii