Guvernul planifică noi compensații pentru consumatorii de gaze naturale, în cazul creșterii prețurilor. Cât bani se vor aloca

Mădălin Necșuțu
14/01/2022

Executivul vrea să mărească compensații pentru consumatori, în cazul în care Moldovagaz va cere o nouă majorare a prețurilor pentru gazele naturale furnizate de Gazprom, în condițiile în care a anunțat deja că prețul de achiziție a acestora va fi de 646 de dolari per mia de metri cubi pentru luna ianuarie.

Deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că dacă prețul de achiziție a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi un proces automat. Astfel, potrivit unor calcule preliminare tarifiul ar putea fi majorare de la 11,08 lei, atât cât este în prezent, la 14,7 lei. Așadar, conform mecanismului de compensare actual, asta ar însemna că Guvernul va trebui să aloce suplimentar alte 700 de milioane de lei.

„În condițiile creșterii în continuare a prețului de achiziție trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi. Soluția este compensația, altele nu-s. 700 de milioane de lei ar fi costurile care ar acoperi majorarea tarifului pe modelul deja existent. Ca urmare a creșterii economice vedem și o creștere a încasărilor la bugetul de stat și aceste venituri trebuie direcționate prioritar spre compensații”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, citat de IPN.

Pe de cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare cer demisia vicepremierului Andrei Spînu, cel care a negociat și apoi semnat prelungirea contractului cu Gazprom pe 30 octombrie la Sankt Petersburg.

„Domnul Spînu s-a transformat în avocatul Moldovagaz. A venit la negocieri cu echipa de la Moldovagaz care este afiliată Gazpromului, care a știut că expiră contractul și din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi suntem gata să punem umărul la căutarea soluțiilor, dar nu la justificarea greșelilor. Aceste două condiții, privind sistarea livrării gazului în 48 de ore și plata în avans sunt o bombă cu ceas, au fost plasate acolo intenționat ca să provoace în fiecare lună o criză energetică. Atmosfera enervantă în care se află toată societatea este cauzată de aceste două puncte”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit noului contract, girat de Guvern, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. Gazprom poate întrerupe livările de gaz, în cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, în 48 de ore, conform înțelegerii.
 

Mădălin Necșuțu
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii