Guvernul Recean a primit vot de încredere. Câți deputați au susținut noua garnitură guvernamentală

Tatiana Gherța
16/02/2023
Sursa: Parlamentul RM

Guvernul Recean a primit vot de încredere din partea a 62 de deputați. Așa cum a promis și anterior opoziția parlamentară nu a susținut noua echipă guvernamentală în schimb au blocat tribuna principală. „O încercare de sabotare a instituției. V-ați întors cu instrucțiuni clare”, așa a fost catalogată acțiunea opoziției de către președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Procedura de înstituire a noului cabinet de miniștri în frunte cu Dorin Recean nu s-a lăsat fără discuții aprinse și ceartă între deputați. În timp ce majoritatea parlamentară vota pentru susținerea Guvernului Recean, opoziția striga de la tribuna centrală: „Demisia”, „Rușine” și „Anticipate”.

Totul s-a întâmplat după ce deputații PAS au solicitat ca de la fiecare fracțiune să fie doar câte 2 luări de cuvânt a câte 5 minute. Propunerea nu a fost acceptată, iar opoziția a venit cu amenințări.

„Orice regulament provizoriu este ilegal. Mie îmi pare bine că mergeți la încă o încălcare. O vom sesiza la Curtea Constituțională. Este normal să respectăm proceduri democratice. Domnule președinte, nu acceptăm asemenea condiții. Noi nu ne grăbim, suntem în serviciul poporului, unde vă grăbiți, să jucați tetris?”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Înainte de asta, în cele 2 ore de prezentare a programului de guvernare și răspuns la întrebările deputaților au fost atinse un set de subiecte importante, printre care măsurile de dezvoltare economică, eradicarea corupției, dar și majorarea salariilor.

La capitolul îmbunătățirii sistemului de salarizare în sectorul public, întrebare oferită de deputatul PAS, Dan Perciun, premierul desemnat a menționat că foarte curând va solicita o schimbare în acest sens anume de la deputați.

„Foarte curând voi veni aici și voi încerca să vă conving despre importanța creșterii salariilor in sectorul public. Suntem în competiție cu sectorul privat. Sunt gata să-mi asum riscul și să declanșăm procesul de constituire a unor instituții publice puternice.”, a punctact premierul desemnat, Dorin Recean.

Candidatul desemnat a mai fost întrebat și despre atragerea investițiilor străine. Și la acest aspect, spune premierul, „vom aplica instrumente financiare internaționale pentru a diminua riscurile financiare. Vom colabora cu instituțile financiare internaționale pentru a atrage capitalul de risc.”

În contextul în care guvernul precedent a activat în mare parte în regim de stare de urgență, opoziția s-a interesat dacă va fi sau nu eliminată.

„Veți cere ridicarea stării de urgență?”, deputat BCS, Adela Răilean.

„Starea de urgență este un mecanism necesar. Imediat ce vom diminua riscurile, vom elimina starea de urgență. Trebuie să întețelem care sunt problemele cu această stare de urgență. Este instrumentul care ne ajută să acționăm promp în situații volatile.”, a răspuns Recean.

În cadrul întrebărilor au fost atinse și scheletele penale din dulapul premierului.

„ Ați fost vizat sau figurant în vreun dosar penal. Dacă da, în câte, care e stare lor operativă.”, s-a interesat deputatul BCS, Bogdan Țîrdea

„Din 2013 de la cazul Pădurea Domnnească mi-au tot fost fabricate dosare. Nu știu câte dosare mi-au făcut în acea perioadă. Atunci când mă confruntam cu Plahotniuc și alții mi se tot fabricau dosare penale. Le-am spus: faceți ce vreți, atât timp cât eu respect legea nu mă interesează ce se întâmplă acolo.”

La final premierul desemnat s-a referit și la reforma justiției. Potrivit lui, ”Guvernul va interveni cu politici, dar nu politic în procesul de reformare a justuției”. Acesta i-a încurajat pe toți actorii din sistem să participa la acest efort.

Precizăm că, prim-ministrul și miniștrii desemnați urmează să depună jurământul de învestire în fața Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Echipa guvernamentală era așteptată astăzi la președinție la ora 15:15, doar că atunci încă se aflau la parlament. O altă oră încă nu a fost anunțată.  

Tatiana Gherța
16/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii