Guvernul va aloca noi compensații financiare pentru consumatori, după ajustarea tarifelor la gaze

Mădălin Necșuțu
28/01/2022

Guvernul va aloca noi compensații pentru factura de gaze a cetățenilor, după noile ajustări tarifare ce vor fi definitivate la finele lunii în curs, după ce Executivul va verifica cifrele înainte de Moldovagaz, subsidiara Gazprom în Republica Moldova.

„Membrii Comisia Situații Excepționale au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de Moldovagaz. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de Moldovagaz”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Comisia Situații Excepționale a mai decis ca centralele termo-electrice să ajusteze căldura furnizată în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul al energiei termice livrate către consumatori. „Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural”, mai precizează Guvernul.

Premierul Natalia Gavriliță a anunțat, miercuri, că indiferent de decizia pe care o va lua ANRE în ce privește solicitarea MoldovaGaz, Guvernul va menține mecanismul de compensații la gazele naturale a consumatorilor casnici.

„Am avut o ședință împreună cu câțiva colegi din Guvern, am făcut calcule ca să vedem dacă ne putem permite noi compensații, în acest context vin cu un mesaj către cetățeni: indiferent de decizia ANRE, fie că acceptă prețul propus, fie că acceptă o creștere mai mică a tarifelor, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 metri cubi consumați nu se va schimba, tariful  în februarie și martie pentru primii 150 metri cubi, consumați nu va crește, vom rămâne la mecanismul de 6,8 lei pentru 50 metri cub iar următorii 100 metri cubi vor costa 7,9 lei până la 150 metri cubi compensați”, a declarat ea.

Premierul Natalia Gavriliță, dar și președintele Maia Sandu, au făcut apel la cetățeni să utilizeze rațional gazul și să încerce pe cât se poate economisirea acestuia în aceste perioade cu prețuri foarte mari la gaz din partea Rusiei și a condițiilor pe care Gazprom le impune la achitatea la zi a fiecărei facturi, precum și plata anticipată a unei părți din volumele de gaze furnizate Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii