Igor Munteanu, despre atacul cibernetic asupra site-ului Curții de Conturi: „Sunt grupări interesate să șteargă urmele unor fraude”

Cornelia Cozonac
15/07/2021

Fostul deputat Igor Munteanu spune, cu referire la atacul cibernetic asupra site-urilor Curții de Conturi și a Serviciului Vamal, produse joi, că există anumite grupări interesate să șteargă urmele unor fraude masive  cu banii publici. Igor Munteanu a condus în Parlament Comisia Buget și Finanțe și câteva comisii de anchetă care au investigat mai multe privatizări dubioase. El spune că atacurile vin în preajma prezentării de către Curtea de Conturi a unotr rapoarte de audit „pe subiecte extrem de sensibile”.  

„Am observat că incidentul nu a atras multă atenție publică, deși proporțiile acestuia sunt uriașe. Știm cu certitudine că atacul a avut loc în ajunul prezentării unor rapoarte extrem de sensibile ale Curții de Conturi, în absența unui guvern cu puteri depline, în lipsa unui Parament validat și a unei tranziții dificile către puterea aleasă democratic la 11 iulie, ceea ce ar fi putut alimenta tentația unor grupuri de cyber-boți implicați în aceste atacuri, angajați probabil să șteargă urmele unor investigații care le-ar pune în pericol interesele financiare. Din datele pe care le-am deținut la Comisia Parlamentară de control al finanțelor publice în fostul Parlament, există în acest moment grupuri vizate în anumite rapoarte de audit, care ar ar fi putut fi deosebit de interesate să blocheze, să elimine ori să compromită integritatea datelor colectate , indiferent de riscul la care se expun”, scrie Igor Munteanu într-o postarea pe pagina sa de Facebook. 

Anual, costul estimativ al crimelor cibernetice pe plan global se ridică la 530 mlrd $, pagube pe care le achită din buzunarul lor cetățenii. În 2017, Jean Claude Juncker, fostul Comisar al Comisiei Europene, susținea că atacurile cibernetice sunt mai periculoase pentru democrație decât armele și tancurile clasice, mai precizează fostul deputat.

Anticoruptie.md a scris joi că bazele de date publice ale Curții de Conturi au fost distruse în urma unui atact cibernetic asupra paginin web a instituției, care în prezent este nefuncțională. Șefa secției Relații Externe și Comunicare de la Curtea de Conturi a confirmat pentru Anticoruptie.md că datele acumulate de instituție sunt în siguranță, iar atacul a fost doar asupra informației plasată pe site-ul oficial.  

Cornelia Cozonac
15/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii