Ilan Șor rămâne fără „imperiul său mediatic”. Maia Sandu: „Fugarii își doresc un singur lucru - să scape de justiție”

Viorica Mija
17/12/2022
Captură video

Uniunea Europeană a adoptat, vineri, al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și interzicerea în spațiul comunitar a patru posturi de televiziune rusești. La unison, autoritățile de la Chișinău au decis suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor mai multor posturi de televiziune pro-rusești, pentru a preveni „riscul de dezinformare și răspândire a informațiilor false”. Majoritatea dintre acestea sunt controlate din umbră de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani.

Noul pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană, al nouălea la număr, asigură controlul exporturilor, finanțelor, dar și mass-media. Membrii UE au ajuns la un consens în ceea ce privește inițierea procedurii de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a canalelor rusești de televiziune NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal.

De altă parte, autoritățile moldovenești au dispus suspendarea licenței de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în seara zilei de vineri.

„În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV”, se arată în comunicatul Comisiei pentru Situații Excepționale.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat decizia CSE, declarând că documentul are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea.

„Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, a spus Sandu.


Măsura a fost luată după ce, în luna februarie curent, Serviciul de Informaţii şi Securitate a blocat activitatea site-urilor www.sputnik.md și www.gagauznews.md, pentru promovarea informațiilor „care incită la ură și război”.

Anticoruptie.md a deconspirat în mai multe anchete faptul că Republica Moldova este unul dintre cele mai vulnerabile state din spațiul fost sovietic la propaganda rusă. Propaganda continuă să se facă masiv în media tradițională – televiziuni, ziare și site-uri web – și, mai nou, pe rețelele de socializare, cu precădere pe Telegram, o platformă de micro-blogging nemoderată, proprietate a cetățeanului rus Pavel Durov.

 

Viorica Mija
17/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii