În căutarea unui șef la Autoritatea Națională de Integritate. Câți candidați aspiră la funcție

Viorica Mija
03/03/2023
Colaj CIJM

Prima etapă pentru alegerea unui șef la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) este organizată vineri, 3 martie. Desfășurarea concursului și alegerea unui nou director ar urma să pună bazele unui nou început pentru ANI, instituție care a fost anterior în mijlocul unor scandaluri privind inițierea controalelor la comandă și mușamalizarea altora.

Candidații la șefia ANI, trei la număr, susțin proba scrisă. Este vorba despre Lilian Chișca,  Veaceslav Guțan și Alexandru Stavinschi.

Autoritatea de Integritate a rămas fără șef pe 4 aprilie 2022, după ce Rodica Antoci a depus cerere de demisie la Președinție, iar membrii Consiliului de Integritate au aprobat-o, cu vot unanim. De atunci, interimatul funcției este asigurat de către Lilian Chișca. Rodica Antoci a fost suspendată din funcție după ce a fost audiată și recunoscută în calitate de bănuită, la începutul lunii februarie a anului trecut, într-un dosar pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Acțiunile sale și ale unei angajate din anturajul său ar fi cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126.570 de lei.

Ex-președinta ANI a fost implicată și în scandalul din anul 2021, atunci când au fost depistate breșe serioase în funcționarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Procedura de audit a scos la iveală mai multe abuzuri admise la distribuirea acestora.  

Viorica Mija
03/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii