În Moldova va fi creată o structură specializată în combaterea propagandei și dezinformării, după modelul unor țări din UE

Cornelia Cozonac
12/04/2023

În Republica Moldova va fi creată o structură specializată în combaterea propagandei și dezinformării, după modelul mai multor țări din Uniunea Europeneă. Aceasta ar urma să funcționeze pe lângă Consiliul Suprem de Securitate  Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, într-o emisiune la ProTV

„Dezinformarea, manipularea și atacurile cibernetice fac parte din paleta de riscuri pe care noi trebuie să le combatem. Acestea sunt amenințări la securitatea Republicii Moldova, generate de războiul hibrid în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu. Această nouă structură, specială, pe lângă CSS, după modelul mai multor state UE, potrivit șefei statului, va aduce eficiență  în combaterea dezinformării ruse, în viitorul apropiat vor fi luate măsuri, care să ofere posibilități de a acționa mult mai coerent și mai serios, la nivel de stat.

În luna martie și președintele Parlamentului, Igor Grosu spunea, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, că urmează sp fie creată o entitate, separată de Consiliul Audiovizualului, specializată în monitorizarea și combaterea acțiunilor de dezinformare și propagandă din mediul online. 

Dezinformarea și știrile false au fost principalele instrumente cu care a operat Kremlinul în Republica Moldova prin intermediul televiziunilor, ziarelor, media online și, mai nou, pe rețelele de socializare pe care le deține sau le controlează prin persoane interpuse.

Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat, în cadrul mai multor anchete de presă, cum se regruprează mediile de informare care fac propagandă și dezinformează, cum reapar sub alte denumiri, chiar și după ce unora le-au fost retrase licențele sau au fost închise, de unde vin sursele de finanțare, mecanismele de promovare, inclusiv pe rețelele sociale sau în alte medii și cum circulă mesajele propagandistice, în special în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina. Mai multe detalii vedeți în anchetele de presă: „Televiziunile cu nouă vieți ale partidului Șor și PSRM”, „Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari” și „Bașcaniada: ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze”. 

 

Cornelia Cozonac
12/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii