În ziua comemorării eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, conducerea Moldovei cheamă să nu uităm lecțiile istoriei

Mihaela Cibotaru
02/03/2023
captură

„De mai bine de un an vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și prețuim cu atât mai mult pacea. Să nu uităm prețul pe care l-a plătit întreaga societate pentru ca Moldova să-și continue calea spre independență, libertate și pace”, a îndemnat președinta Maia Sandu, în cadrul ceremoniei consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la războiul de pe Nistru. La manifestație au participat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață.

În cadrul discursului său, Maia Sandu a mulțumit celor care au luptat pentru apărarea independenței, care și-au sacrificat sănătatea și viața în „războiul nedrept și ilegal cu armata rusă și trupele de mercenari”. „Nu am permis până acum capetelor înfierbântate să transforme regiunea transnistreană în scena unui nou conflict, vom continua să depunem eforturi pentru a păstra pacea în țară”, a spus președinta Moldovei.

Președinta a subliniat că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului au aceleași nevoi și așteptări și „trebuie să lucrăm împreună ca să construim o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc, o societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic așa cum doresc, fără eliberatori falși, dușmani sau propagandă”. Ea a îndemnat să reținem lecțiile istoriei, „să respingem propaganda dușmănoasă care ascunde adevărul și întunecă mințile oamenilor”.

Și ministra Ana Revenco a îndemnat să nu fie permisă dezbinarea societății, păstrând în amintire sacrificiile făcute în războiul din 1992, care „trebuie să ne trezească astăzi vigilentă și grijă față de cetățenii noștri, față de stabilitatea socială și de securitatea țării noastre, astfel încât să nu mai permitem amenințări, agresiuni și dezbinări asupra noastră. Să fim uniți, să trecem peste greutăți”, a îndemnat ministra Afacerilor Interne.

Tot joi, Mișcarea „Forţa Veteranilor de Război pentru Neam și Țară”, care a întrunit președinții și membrii organizațiilor teritoriale, a organizat un marș în amintirea eroilor căzuți în războiul pentru independență. Membrii Mișcării au condamnat „războiul mișelesc al Federației Ruse împotriva statului Ucrainean” și au exprimat regretul în legătură cu faptul că în Republica Moldova, există forțe care doresc să destabilizeze situația în țară. „Îmi pare rău de partidul Șor, Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și alte forțe distructive care vor să destabilizeze situația. Facem apel către întreaga populație a Republicii Moldova nu se lase provocați de aceste forțe”, a spus Alexandru Andronic, președintele organizației din Cahul. „Vreau să le amintesc celor nevoiași, care iau câte 300 de lei și azi ei cred că au câștigat, dar mâine vor pierde casele, mesele, copiii și tot ce au”, a adăugat președintele organizației teritoriale Anenii Noi, Valeriu Sava.

Mihaela Cibotaru
02/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii