Înalți oficiali europeni, despre invalidarea alegerilor de la Chișinău: „Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că este respectată voința alegătorilor”

Anticoruptie.md
27/06/2018
Foto: EEAS

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica externă, Johannes Hahn, vin cu o reacție comună în urma anulării definitive a alegerilor pentru primăria Capitalei. Oficialii europeni au semnat o declarație comună în care cer autorităților de la Chișinău să se asigure că sunt respectate rezultatele alegerilor.

„Invalidarea netransparentă a alegerilor locale de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție în seara zilei de 25 iunie, privează populația Chișinăului de primarul democratic ales, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară de voturi în alegerile din 3 iunie. Această decizie subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului. Trebuie remarcat că nici unul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor. O justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum spune Acordul nostru de asociere. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale ca fiind unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldoveni. În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor locale de la Chișinău, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor”, se arată în declarația comună a Federicăi Mogherini și a lui Johannes Hahn.

Acum o zi, Comitetul Forumului Societăţii civile din Europa de Est a susținut poziţiile ferme ale membrilor Parlamentului European, Serviciului European pentru acţiune externă şi ambasadorul UE în Moldova în legătură cu invalidarea alegerilor pentru postul de primar al municipiului Chişinău.

„Încurajăm partenerii europeni ai Republicii Moldovei să suspende asistența financiară. O condiție prealabilă pentru acordarea de asistență Moldovei, în mod clar încălcată, este că țara respectă mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multi-partid și statul de drept și garantează respectarea drepturilor omului. Recenta invalidare a alegerilor, susţinută de Curtea Supremă de Justiţie, este o indicaţie clară a interferenţelor politice în justiţie. Aceasta este o preocupare serioasă pentru UE, având în vedere cât de mult s-au investit bani şi eforturi europene, cu rezultate neglijabile, în reformarea sistemului judiciar din Moldova. Voinţa democratică a alegătorilor a fost încălcată. Acest abuz este doar cea mai recentă dezvoltare dintr-o serie care a început cu amendamentele la sistemul electoral pentru alegerea Parlamentului, în general criticate de Uniunea Europeană şi de Comisia de la Veneţia. Toate aceste evoluţii slăbesc vocea cetăţenilor şi încrederea în procesul democratic şi în instituţiile de stat. Îi îndemnăm cu tărie pe partenerii europeni ai Moldovei să suspende toată asistenţa financiară pentru guvern până când statul de drept şi mecanismele democratice sunt pe deplin respectate. Pe termen mediu, procesul de acordare a asistenței financiare pentru Moldova ar trebui să fie revăzut în mod substanțial, având în vedere experiența recentă. Partenerii europeni trebuie să se asigure că banii contribuabililor europeni sprijină aspirațiile cetățenilor moldoveni pentru o țară democratică bazată pe statul de drept, în loc să umple buzunarele unui regim anti-democratic, oligarhic”, se arată în declarația Comitetului Forumului Societăţii civile din Europa de Est.

La 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise nu a validat mandatul primarului ales. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu. Pe data de 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău respingând recursul primarului ales, Andrei Năstase. Decizia a fost luată de către magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță.

Anticoruptie.md
27/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii