Inflația ia turații tot mai mari. Când se va tempera creșterea prețurilor

Ion Chișlea
11/05/2022
Odată cu majorarea prețurilor, valoarea leilor scade

Prețurile medii de consum au crescut pe parcursul unui an cu 27,07%, potrivit Biroului National de Statistică, în timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu cu 30,17%, mărfurile nealimentare - cu 19,13%, iar serviciile prestate populaţiei - cu 34,4%.

Mai mult de jumătate din această creștere de prețuri revine celor patru luni din anul curent. Din ianuarie până în aprilie, prețurile au crescut cu 15,22%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 17,86%, mărfurile nealimentare - cu 9,54%, iar serviciile prestate populaţiei - cu 19,86%.

Pe parcursul unei singure luni, aprilie, inflația a fost de cu 5,56%, cea mai mare contribuție asupra acestei majorări o are scumpirea serviciilor prestate populației cu 11,13%.

Cele mai mari scumpiri în cazul produselor alimentare în aprilie le-au înregistrat legumele: roșiile, castraveții, cartofii și ceapa. De asemenea, s-au scumpit margarina şi alte grăsimi vegetale, crupele, înghețata sau orezul. Scumpirile produselor alimentare se datorează, în cea mai mare parte, blocării importurilor din Ucraina, de unde se furniza o bună parte din produsele alimentare ieftine.

O altă cauză, menționată de experți, dar și de organizațiile financiare, este schimbarea lanțurilor de aprovizionare din țările terțe prin porturile de la Marea Neagră. Dacă până la începerea războiului, în cea mai mare parte, legumele și fructele exotice erau livrate prin portul din Odesa, aflat la 180  km de Chișinău, acum cel mai apropiat port maritime este Constanța, de unde camioanele trebuie să parcurgă circa 500 de kilometri până la Chișinău, prin coridorul de transport coordonat de autoritățile celor două state.

Serviciile prestate populaţiei s-au scumpit în luna aprilie cu 11,13%, în special în urma majorării prețurilor reglementate. Tarifele la energia electrică s-au majorat cu 34,9%, iar tarifele pentru gazul consumat de gospodării, precum și pentru încălzirea locuințelor nu au mai fost compensate de autorități din cauza că s-a încheiat sezonul rece al anului.

Banca Națională a Moldovei a atenționat la începutul lunii mai despre faptul că inflația va depăși considerabil valorile prognozate anterior, în special din cauza războiului din Ucraina și a anunțat o serie de măsuri restrictive de politică monetară menite să stăvilească ritmul galopant al creșterii prețurilor. Potrivit BNM, creșterea prețurilor ar trebui să se tempereze către lunile iulie-august curent.

Ion Chișlea
11/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii