Inspecția Judiciară face recomandări sistemului judecătoresc în legătură cu încălcările semnalate într-o anchetă CIJM

Anticoruptie.md
16/01/2018
csm.md

Inspecția Judiciară face recomandări pentru a fi întreprinse mai multe acțiuni care ar permite evitarea unor abuzuri admise în raport cu persoanele cu dizabilități psiho-sociale, semnalate anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit notei informative a Inspecției, discutată astăzi în cadrul ședinței în plen a Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorii confirmă că în trecut au existat prevederi legale care ar fi permis anumite abuzuri, dar anul trecut legislația a fost modificată. CSM a luat act de raportul Inspecției.

Instituția recomandă organizarea de către Institutul Național al Justiției a unor instruiri cu judecătorii în domeniul aplicării măsurilor de ocrotire judiciară și elaborarea de către Curtea Supremă de Justiție a unor recomandări cu privire la măsurile de ocrotire judiciară, procedura de examinare a cererilor.

Potrivit investigaţiei, sute de persoane cu dizabilități psihosociale au rămas fără case și bunuri după ce rudele le-au plasat în internate psihoneurologice și le-au vândut proprietățile. Una dintre concluziile articolului este că acest lucru a fost posibil cu implicarea unor instanțe de judecată care le-au lipsit de capacitatea de exercițiu, retrăgându-le dreptul de a lua decizii în mod independent. 

Autorii fac trimitere la o lege, în vigoare până anul trecut, care prevedea că o persoană cu dizabilități psihosociale putea fi lipsită de capacitatea de exercițiu în baza unei decizii judecătorești. Fiind declarată incapabilă, persoana era privată de drepturi fundamentale - nu se putea căsători, nu putea vota sau semna acte etc., toate deciziile fiind luate în locul său de un tutore. Deși legea prevede că tutorele trebuie să locuiască împreună cu cel căruia i-a ridicat capacitatea de exercițiu prin judecată, majoritatea cer ca persoanele pe care le reprezintă să fie plasate într-o instituție rezidențială. Astfel, persoana cu dizabilități ajunge în grija statului, iar tutorele rămâne să îi gestioneze bunurile. În iunie curent a intrat în vigoare o modificare a Codului Civil, care nu mai permite retragerea capacității de exercițiu. În același timp, tot mai multe persoane lipsite anterior de capacitatea juridică sunt repuse în drepturi. Teoretic, după această procedură ei pot reveni în comunitate. Problema cea mare este că majoritatea nu mai au unde să se întoarcă, deoarece în casele lor trăiesc acum alți oameni.

Anticoruptie.md
16/01/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii