„Instanța de judecată trebuie să decidă”. Ministerul Afacerilor Interne a reacționat la cazul polițistului care „recomandă” suspendarea activității Jurnal TV

Ilie Gulca
13/01/2022
Secretarul de Stat al MAI, Viorel Cernăuțeanu. Captură-video: privesc.eu

Șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Buiucani, Alexandru Spoialo, care „a recomandat” în instanță suspendarea activității Jurnal TV pentru un an de zile, potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a reacționat la sesizarea unui cetățean onorându-și astfel obligațiile de serviciu. În cazul în care au fost admise abuzuri în acest caz, au subliniat ei, instanța de judecată urmează să decidă.  

Secretarul de Stat la Ministerul Afacerilor Interne, Viorel Cernăuțeanu, a ținut să ofere o apreciere juridică acestui caz, relevând că răspunderea pentru calomnie se aplică doar persoanelor fizice și persoanelor cu funcție de răspundere și nicidecum asupra persoanelor juridice.  

După spusele sale, în cazul unor persoane cu funcție de răspundere, în afară de amendă, se aplică sancțiunea cu privare de dreptul de a ocupa o anumită funcție.

„Poliția nu este cea care decide, ci doar constată. Constatările sunt remise în instanța de judecată pentru aprecierea probelor și pentru adoptarea unei decizii în acest caz. Orice polițist, care are calitatea de agent constatator, este obligat să reacționeze imediat la orice sesizare a cetățeanului fie că este contravențională, fie infracțională Dacă un polițist nu întreprinde acțiuni la sesizarea unui cetățean, se prezumă că nu își onorează obligațiile personale sau că manifestă neglijență în activitatea sa”, a spus secretarul de stat.  

La rândul său, șeful Inspetoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a subliniat că polițistul, din ceea ce se știe pe moment, a întocmit un proces-verbal și l-a expediat instanței de judecată pentru examinarea în fond.

„În prezent, cauza se află în examinare în instanța de judecată și, în funcție de rezultatele examinării, dacă vor fi constatate abateri de ordin procesual sau de alt gen în acțiunile agentului constatator, inevitabil, în privința acestuia va fi efectuată o anchetă internă”, a precizat el.

Potrivit Jurnal TV, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat într-un proces contravențional pornit pe numele Reforma Art SRL, proprietara JurnalTV, că această televiziune „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Vitalie Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări.

Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea Jurnal TV de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an.     

Ilie Gulca
13/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii