Întrebările pe care Ion Sturza urma să le adreseze deputaților: "Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană?" și "Cum a devenit Moldova un rai al contrabandiștilor?"

Anticoruptie.md
08/01/2016
Ion Sturza. Foto: CIJM

Ion Sturza, desemnat de președintele țării Nicolae Timofti candidat la funcția de premier, dar care nu a ajuns să obțină votul de încredere al deputaților la o ședință specială a Parlamentlui din lipsă de cvorum, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe teze din discursul pe care urma să-l rostească în Legislativ. Fostul premier al Republicii Moldova intenționa să le adreseze parlamentarilor mai multe întrebări despre fraudele bancare, instituțiile de stat controlate politic sau războiul oligarhic. 

1. Cum au ajuns instituțiile statului, aparent legale, să devină ilegitime și să piardă suportul cetățenilor?
2. Cum au ajuns partidele politice la un minim istoric de încredere și până și acela ar trebui căutat cu microscopul?
3. Cum au ajuns liderii politici formali și informali cu un antirating care se apropie de 100%?
4. Cum a fost posibil să furi un miliard și să fim nevoiți să trecem la datoria de stat 12% din PIB, sărăcind instantaneu oamenii de 2 ori ?
5. Cum a fost posibil ca 2/3 dintre activele băncilor să ajungă în mâini obscure?
6. Cine este astăzi dintre noi pregătit să iasă în fața poporului și să spună cum ar trebui să acoperim alte câteva miliarde de furturi din sistemul bancar, din banii publici?
7. Cum a fost posibil sabotajul interconectării sistemului de gaz și energie cu cel european ?
8. Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană? Bani de proveniență dubioasă care au ajuns pentru finanțarea lumii interlope, a grupărilor extremiste și a forțelor politice antieuropene. 
9. Cum a devenit Moldova un rai al contrabandiștilor, traficanților, inclusiv cu materiale nucleare ?
10. De ce acceptăm să ne fie furat din fiecare bucată de pâine, kw, m3 de gaz, minut de convorbire telefonică ?
11. Cum a fost posibil sa fie ignorate cererile poporului, expuse la cele mai mari manifestații de după Independență ?
12. Cum a fost posibil să fim târâți într-un mizerabil război oligarhic, al lor, nu al nostru, al cetățenilor ?
13. Cum…..

Potrivit lui Ion Sturza, atâta timp cât demnitarii nu vor răspunde sincer la aceste întrebări, "nu vom identifica vinovații și nu-i vom putea trage la răspundere, iar exercițiul de-a avea un Guvern ar fi lipsit în mare parte de sens".

"Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate și să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric și lumină", urma să le mai spună omul de afaceri parlamentarilor. 

Ion Sturza a fost desemnat să formeze noua echipă guvernamentală la 21 decembrie 2015 de către şeful statului Nicolae Timofti. Pe 3 ianuarie membrii echipei au semnat declaraţiile de integritate, dar învestirea a eşuat o zi mai târziu, pentru că la ședința specială a Parlamentului au fost prezenți doar 47 de deputați. Şeful statului Nicolae Timofti urmează să desemneze un nou candidat. De această dată, preşedintele trebuie să se consulte cu toate fracțiunile parlamentare, inclusiv cu grupurile de deputați neafiliați.  

Anticoruptie.md
08/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii