Ion Sturza, despre scheme și piața tenebroasă: „R. Moldova este astăzi una dintre cele mai mari zone gri de tranzit din această parte a Europei”

Anticoruptie.md
05/09/2016
revista22.ro

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, afirmă că țara noastră continuă să fie astăzi una dintre cele mai importante zone prin care se pun în aplicare tot felul de scheme tenebroase în această parte a Europei.

Da, în mare parte, schema („spălătoria rusească” – n.r.) a fost distrusă din afară, însă ea a fost parțial distrusă și de acel război pe care l-au început aici băieții. Acest război a rezultat în dispariția aproape completă de pe piața tenebroasă a unor scheme. Totuși, Republica Moldova este astăzi una dintre cele mai mari zone de tranzit, zone gri în această parte a Europei. Chiar și datele statistice oficiale arată că importul și exportul prin aşa-numitele depozite vamale constituie mai mult de 400 de milioane de dolari în prima jumătate de an. Este o sumă enormă. În Republica Moldova sunt 81 de depozite vamale unde se modifică actele, iar carnea din Argentina devine carne din Moldova, unde fructele sunt transformate în moldoveneşti. Noi suntem unii dintre cei mai mari exportatori de medicamente și așa mai departe. Aceste scheme încă mai funcționează”, a declarat Sturza în cadrul emisiunii „Punct și de la capăt”, de la Europa Liberă.

Fostul oficial crede că actuala putere din Republica Moldova se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari de identificare a banilor pentru a întreține sistemul care îi este subordonat.

„Din punct de vedere economic, ca un contabil care adună debitul cu creditul, eu nu văd cum sistemul de azi va supraviețui în următorul an sau un an și jumătate. Cheltuielile cresc, responsabilitatea pentru tot și pentru toate la fel crește. Trebuie hrănită o întreagă armată de propagandiști, experți și lobbyști americani. Sistemul administrativ în fiecare lună trebuie alimentat. Dacă nu vom lua în calcul cheltuielile personale pentru avioane, elicoptere și alte bucurii ale vieții, atunci costurile lunare ajung, cred, la șase-șapte milioane de euro”, susține Sturza. Potrivit lui, puterea adună astăzi, din tot felul de scheme instituite anterior, precum cea de import al energiei, cea din convorbiri telefonice, câte trei-patru milioane de euro pe lună, dar nu acoperă cheltuielile.

„Tot acest sistem care oricum este legat de niște operații de business, nu poate genera un volum atât de mare al banilor cash, care trebuie repartizați. În plus, astăzi tranzacțiile financiare tenebroase în care să fie folosită moneda internațională, dolari sau euro, este tot mai greu de făcut. Astăzi trebuie să zbori la Dubai pentru a aduce banii cash în țară, dacă vorbim despre sume mari pentru a cumpăra, spre exemplu, Parlamentul. Însă acestea sunt investiții singulare, care se fac tot mai greu și mai greu. Totul se vede”, mai afirmă Sturza.

Sturza sugerează că în curând puterea ar putea să se confrunte și cu alt gen de probleme.

„Acum, la Washington, a pornit o mare epurare a acestor companii lobbyste, mai ales după scandalul în Ucraina, scandalul care se numește «De unde sunt banii, Vasile». Și, de exemplu, aceluiași Partid Democratic – să spunem lucrurilor pe nume – îi va fi foarte greu să demonstreze sursa mijloacelor pentru serviciile lobbyștilor din Statele Unite...”, spune fostul premier, făcând aluzie la contractul semnat de Partidul Democrat cu firma americană de lobby Podesta, pentru serviciile căreia s-a angajat să plătească 500 de mii de dolari.

Anticoruptie.md
05/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii