Irina Vlah dă undă verde de la Comrat pentru purtarea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina. A semnat pentru folosirea panglicii Sfântului Gheorghe

Mădălin Necșuțu
03/05/2022

Bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, a semnat luni legea prin care va fi permisă în autonomie utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe”, votată vinerea trecută de Adunarea Populară găgăuză, în ciuda legii restrictive adoptată pe 20 aprilie de Parlamentul de la Chișinău.

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe” folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei (circa 450 de euro) sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei (900 de euro), iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei (1.500 de euro).

În ciuda acestui fapt, interdicția purtării panglicii bicolore de la Chișinău a fost anulată vinerea trecută de Adunarea Populară de la Comrat, iar votul a fost dat de deputații găgăuzi în unanimitate.

Într-o investigație a RISE Moldova, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, precum și toată elita din UTA Găgăuză erau descriși ca apropiați ai „departamentului moldovenesc” din cadrul Kremlinului care le scria discursurile și le dădea direcții politice.

Politicienii de frunte din UTA Găgăuză se află de ani de zile sub controlul „departamentul moldovenesc” din cadrul Kremlinului, a dezvăluit ancheta RISE Moldova intitutală „Kremlinovici”. Materialul a fost publicat în toamna lui 2020, înaintea alegerilor prezindențiale din 2020 din Republica Moldova.

Conform acestuia, liderii găgăuzi primesc de mai mulți ani instrucțiuni direct de la Moscova despre ce acțiuni politice trebuie să întreprindă și ce discursuri scrise de ruși trebuie să rostească.

Pe de altă parte, după decizia de la Comrat de vinerea trecută, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că legea va fi aplicată, inclusiv pentru UTA Găgăuză.

El a declarat că legea Adunării Populare de la Comrat urmează să fie supusă controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și cel mai probabil actul contestat care fi suspendat în concordanță cu prevederile legislației naționale.

Mădălin Necșuțu
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii