„Își păstrează statutul actual”. Mitropolitul Vladimir rămâne fidel patriarhului Kiril

Ilie Gulca
16/11/2023
Mitropolitul Vladimir și patriarhul Kiril

Episcopului de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat joi că Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove rămâne fidelă Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse după consultarea episcopilor, protopopilor și stareților din subordine. Această hotătâre a fost luată de ierarhi după propunerea parohilor din sectorul Botanica al mun. Chișinău, Codru, Sângera, Băcioi, Revaca, Dobrogea și Brăila, în frunte cu protoiereul Pavel Borşevschi, ca mitropolitul Vladimir să revină la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

„În cadrul ședinței a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe ÎPS Vladimir, întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și ÎPS mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu.

Pe 13 noiembrie, opt parohi din municipiul Chișinăul, în frunte cu protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi, i-au cerut mitropolitului Vladimir să respecte „vocea poporului” și să „revină în toată plinătatea noastră la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în același timp, și pe mai departe sub omoforul și îndrumarea părintească a Înaltpreasfinției Voastre”.

Demersul a fost semnat doar de protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi, „pentru a evita expunerea celorlalți clerici la sancțiuni”.

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO, Vlad Cubreacov, a menționat marți că propunerea protoiereului Pavel Borșevschi privind aderarea Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei, în frunte cu mitropolitul Vladimir, la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române „nu va trece”.

„Mitropolia rusă de la Chișinău este în agonie și caută, în disperare, să supraviețuiască sub omoforul Bucureștiului, căruia ar vrea să-i impună condiții”, scrie reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO, Vlad Cubreacov, pe Facebook. „Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece.”

Singura soluție realistă, legală și canonică pe care o au preoții și parohiile, călugării și mănăstirile, subliniază fostul politician, este să adere liber, fiecare în parte, la Mitropolia Basarabiei.

Ilie Gulca
16/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii